Menu Zavřít

PŘÍMLUVA NEPOMOHLA

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Poslanecká sněmovna

PRAHA – Intervence prezidenta republiky, který osobně přišel minulý týden poslancům vysvětlit, jak důležitá je reforma justice, nepomohla. Poslanecká sněmovna zamítla jak novelu trestního práva, tak novelu ústavy. Oba zákony přitom byly pilíři, na nichž měla být radikální změna soudnictví vystavěna. Ministr spravedlnosti Otakar Motejl je přesvědčen, že při hlasování rozhodovaly nikoli věcné, ale politické důvody. Stále proto nechává otevřenou otázku svého setrvání ve vládě: „Šel jsem dělat ministra, abych změnil celý systém. Nelíbí se mu ani to, že kvůli neschváleným předpisům se bude konat smírčí řízení mezi ODS a ČSSD. Obává se totiž, že při případném nalezení kompromisu bude znamenat pouhou kosmetickou úpravu obou právních předpisů.

Prezident Havel do Poslanecké sněmovny naposledy zavítal před rokem a půl. Nyní, na začátku zasedání dolní komory parlamentu, poslancům důrazně připomenul, že smyslem velkorysé reformy soudnictví je kromě lepšího postihu hospodářské kriminality také prohloubení politické kultury a základních principů slušného soužití.

EBF24

Novela trestního řádu měla zrušit úřady vyšetřování a přesunout dokazování k soudům. Novela ústavy pak měla zřídit Nejvyšší radu soudnictví a stanovit věkový limit pro výkon soudcovského povolání.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).