Menu Zavřít

Přímo od Dellu

10. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Novým šéfem bude Berdár, pokračují debaty o koupi Eurotelu

Restrukturalizační rovnice Českého Telecomu má o jednu neznámou méně. Do čela exekutivy s velkou mírou pravděpodobnosti usedne Gabriel Berdár, dosavadní generální ředitel české a slovenské filiálky americké počítačové firmy Dell Computer. Právě ten byl představenstvem minulé pondělí vybrán, aby největší domácí telekomunikační firmu připravil na novou privatizaci. Kontrakt zatím podepsán nebyl. K definitivnímu jmenování má dojít příští středu (23. dubna).

Pořadí nepřekvapilo.

Z finálové trojice kandidátů byl Berdár zřejmě nejpřijatelnější. Vroubkem na kráse největšího konkurenta Milana Rusnáka z GTS byla asi skutečnost, že firma, kterou nyní vede, je ovládána společností Antel Holdings nejbohatšího Rusa současnosti Michaila Chodorkovského. Týdeník EURO má informace, že tuto spojitost chápou některé složky státní moci jako bezpečnostní riziko. Proti nominaci Karla Plevy z poradenské firmy A. T. Kearney zase hovořily menší manažerské zkušenosti. Přesto Berdárův úspěch jásot nedoprovází. „Nevím, jak člověk, který doposud prodával počítače, může firmu změnit k lepšímu,“ nezastírá skepsi generální ředitel jedné menší telekomunikační firmy.

Politické finále.

Výběr nového generálního ředitele se zdál být do poslední chvíle plně v režii poradenské agentury Egon Zehnder International a nominačního výboru Českého Telecomu, závěrečnému jednání představenstva ovšem předcházela politická domluva. Informace týdeníku EURO říkají, že předminulý pátek (4. dubna) se na úřadu vlády sešli s premiérem Vladimírem Špidlou ministři informatiky Vladimír Mlynář, vnitra Stanislav Gross a financí Bohuslav Sobotka. Berdár je chápán jako člověk, který má důvěru především Grosse a jeho vlivného poradce Miroslava Formana (působícího ve vládní meziresortní komisi pro Telecom). Přesto ministr vnitra odmítl, že by někoho protežoval. „V případě Telecomu nemám konkrétní personální představu kdo ano, mám jen konkrétní personální představu kdo ne,“ uvedl ještě před volbou pro časopis Týden. Ovšem prvním ze členů vlády, který na pondělní volbu představenstva zareagoval, byl Vladimír Mlynář. A pospíšil si. V 16.42 první neoficiální informaci o zvolení Berdára přinesl internetový deník EURO Online, v 16.45 přispěchala s „fleš“ zprávou agentura ČTK a už v 17.05 ministr informatiky výsledky nezávislé volby, které nebyly nikým potvrzeny, uvítal: „Je dobře, že byl vybrán profesionální manažer. Telecom potřebuje na místě generálního ředitele člověka s obchodními zkušenostmi,“ uvedl pro ČTK s tím, že od nového šéfa očekává, že se mu podaří „pohnout“ s cenami za připojení k internetu.

MMF24

Zúžené spektrum.

Není pochyb, že řada lidí výsledek klání nese s nelibostí. Velké naděje byly vkládány například do restrukturalizačních zkušeností Gabriela Eichlera, který si dříve úspěšně poradil s VSŽ Košice. Mužem, o němž se v počátku hodně mluvilo, byl Čechokanaďan George Jankovic (nynější viceprezident pro telekomunikační služby), a to kvůli jeho zkušenostem z nadnárodních firem (Procter & Gamble, Pepsi-Cola, Seagram). Propozice soutěže ovšem přímo diskvalifikovaly bývalé zaměstnance Telecomu a chtěly po kandidátech, aby plně rozuměli používaným technologiím, naopak nebyl kladen takový důraz na zkušenosti s prodejem. Nepřímo vyloučeni byli i všichni cizinci, jelikož kandidát měl být „pokud možno“ česky hovořící. Spektrum možných uchazečů se tak nakonec zúžilo na Čechy a Slováky z oblasti IT a telekomunikací. Panuje shoda v tom, že o manažerském úspěchu Gabriela Berdára rozhodne i to, jak silný mandát získá, jaké konkrétní zadání od orgánů Telecomu dostane, zda se změní představenstvo na exekutivní typ, zda se posílí role dozorčí rady…

Eurotel: smlouva v dubnu, peníze do srpna.

Pondělní jednání se však nezabývalo jenom novým generálním ředitelem. Kuloární informace uvádějí, že několikahodinová debata se vedla také o zvažované koupi minoritního podílu (49 procent) v Eurotelu, o němž nedávno v USA vyjednávali šéf představenstva Ondřej Felix a ministr informatiky Mlynář (EURO 13/2003). Týdeník EURO má informace, že na stůl bylo sneseno několik argumentů proti rychlému přijetí dohodnuté ceny (1,285 miliardy USD). Například právní kancelář Weil, Gotshal & Manges doporučuje, aby byl řádně proveden proces due diligence, využily se služby odborných poradců, byl oceněn tržní podíl, transakci schválila valná hromada (ta se má sejít až 13. června) a byly zváženy i další aspekty. Pro všechny zastánce obchodu ale čas kvačí. V USA bylo údajně domluveno, že smlouva bude podepsána do 30. dubna a k finančnímu vypořádání dojde do konce srpna (pokud by to bylo později, bude cena navýšena). I případný nákup Eurotelu rozhodne o pozici a možnostech Gabriela Berdára.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).