Menu Zavřít

Připlavené velkou řekou

4. 6. 2012
Autor: Euro.cz

Neuburské z vinařství Piewald patří k nejlepším z údolí Wachau

Rakouské údolí Wachau patří mezi nejkouzelnější světové vinařské oblasti. A tamní vína díky jedinečným podmínkám v údolí Dunaje zaujímají nejvyšší příčky pořadí na všech soutěžích, v nichž se objeví. Ranní mlhy, polední žár i noční chlad jsou společně s vinaři spolutvůrci jejich kvalit a věhlasu.
Odrůda neuburger má podle pověsti zajímavou historii. Do Wachau údajně připlula po Dunaji, kolemjdoucí vinaři ji uviděli, vylovili a osadili jí stráně nad říčními břehy. Ať je tato historka pravdivá či nikoli, meandry Dunaje mezi klášterem Melk a městem Krems – poetická země Niebelungů – se staly neuburskému domovem. Zakotvilo tu a svým pěstitelům se odměňuje vzácně lahodnými hrozny. Díky umu tamních vinařů se po sklizni ve sklepích rodí velmi příjemná, dobře pitelná vína.

Ve společnosti šlechty

Neuburské je pro nás pro Čechy a Moravany odrůdou poněkud nostalgickou. Ještě nedávno bývala poměrně rozšířená, nicméně s nástupem moderních světových sort počala z našich vinic zvolna ustupovat, takže se dnes podílí na celkové produkci necelými dvěma procenty.
Jedním z rakouských vinařství, kde to s neuburským opravdu umějí, je Piewald. Na zhruba čtyřech hektarech – celá oblast Wachau jich čítá na třináct set padesát – průměrně třicetiletých vinohradů pracuje výhradně ručně. Na strmých terasách ve výšce až šest set metrů nad mořem to ani jinak nejde. Zvláštností vinařovou je mimořádně přísná kontrola a výběr hroznů. Tvrdí totiž, že na keři neuburského se rodí dva druhy hroznů: pikantní s kořenitou zemitostí a vedle nich jiné s medovo-hroznovými tóny. Helmut Piewald používá převážně ty druhé. Proto se jeho neuburská vůbec nemusejí stydět před zdejšími dominantami, totiž ryzlinky či veltlíny. Spojení technologie a tradic mu navíc umožňuje vyselektovat to nejlepší z každé jednotlivé kuličky.
Tři generace vinařů sbíraly zkušenosti při péči o vinice a během školení vín, na tom staví svůj věhlas sklep Piewald, jehož produkce činí asi 20 tisíc lahví. Členství v prestižním sdružení Vinea Wachau Nobilis Districtus řadí toto vinařství mezi tamní nobilitu. Přísné předpisy týkající se kvality pěstování a zpracování hroznů jsou zárukou nejlepších možných vlastností jím vyškolených vín.

Maskovaný alkohol

Přibližme si proto neuburské v podání Piewaldově. Neuburger „Katharina“ 2010 září světlejší barvou zimního slunce, s lehkými zelenkavými valéry a jiskřivými záblesky. Kytka předkládá nosu opulentní směs vůní vysoké intenzity. Objevují se v ní hrozny, bílé peckoviny, exotické stopy, zaregistrujeme i svěží závan letních jablek.
Podobně bohatá je rovněž chuť. K ovoci se přidávají minerální doteky, všechno rámuje živý, optimistický doprovod kyselin. Stopově je přítomný letmý dotek cukru, do konečného projevu však příliš nepromlouvá. Celkový dojem je umně zharmonizovaný, průběh chuti je plný, přitom ale sympaticky hravý, s velice příjemným doběhem a „šťavnatým“ trváním.
Ve víně je optimálně zúročena péče vinařova od práce ve vinohradě až po lahvování. Řadí se tak mezi nejlepší reprezentanty oblasti, jejíž vlastnosti jsou v každém doušku tak výrazně otištěny. Může tak být – přes poměrně vysoký alkohol, který je ovšem dokonale maskován ostatními projevy vína – velice dobrým partnerem pro večer v přívětivé společnosti. I když neuburské obecně není kdovíjak vyhledávané, vína této odrůdy z Wachau, mezi nimi i ta s prostou písmovou etiketou ze sklepa Piewald, zvedají prestiž této odrůdy na solidní úroveň.

MM25_AI

Neuburger „Katharina“ Piewald 2010, Ried Zornberg-Wachau

Použité odrůdy 100 % Neuburger
Školení: ležení pět až šest měsíců v nerezových tancích
Alkohol 13 %
Vývojový potenciál možno nechat ležet několik let, ale jeho síla spočívá v mladistvé svěžesti
Distributor www.bourgognewines.cz

  • Našli jste v článku chybu?