Menu Zavřít

Přípravek na léčbu rakoviny vaječníků od společnosti Sotio ze skupiny PPF funguje, ukazují testy

11. 6. 2021
Autor: Shutterstock
  • Přípravek DCVAC/OvCa se ukázal jako účinný a bezpečný při léčbě pacientek s rakovinou vaječníků

  • Léčba prodloužila u nemocných období bez progrese onemocnění a zdá se, že bude mít pozitivní vliv také na celkovou dobu přežití

  • Princip této imunoterapie je založen na efektivní aktivaci imunitního systému pacienta


Ženy s nádorovým onemocněním vaječníků mají novou naději na úspěšnou léčbu. Mezinárodní biotechnická společnost Sotio v rámci kongresu Americké společnosti klinické onkologie prezentovala závěr z druhé fáze klinické studie SOV01, která se zabývá přípravkem DCVAC/OvCa. Ten byl použit jako součást léčby pacientek s karcinomem vaječníků.

Podle odborníků se přípravek ukázal jako bezpečný a účinný v kombinaci s chemoterapií, a to zejména u pacientek s nově diagnostikovaným onkologickým nálezem. „Prezentované výsledky ze studie fáze dvě hodnotící přípravek DCVAC/OvCa prokazují, že naši platformu zdokonalené imunoterapie pro léčbu nádorových onemocnění vyvíjíme správným směrem," říká generální ředitel Sotio Radek Špíšek.

Delší doba přežití

Přípravky DCVAC jsou založeny na platformě aktivní buněčné imunoterapie, která oproti dřívějším terapiím využívá širokého spektra nádorových antigenů a efektivněji aktivuje imunitní systém pacienta.

U pacientek po předchozím chirurgickém odstranění karcinomu se při léčbě s pomocí přípravku DCVAC/OvCa výrazně prodloužila období bez progrese onemocnění. O šest měsíců se pak tato doba protáhla i u pacientek s nízkou úrovní spontánní imunitní reakce vůči nádoru. Odborníci zároveň zaznamenali trend v prodloužení celkové doby přežití. Ale vzhledem k tomu, že se sledování pacientek provádí „teprve“ po dobu 66 měsíců, nelze zatím v průměru říci o kolik.

Čeští vědci chtějí léčit nádory pomocí autonomních robotů. Na vývoj dostanou 20 milionů
Přečtěte si také:

Čeští vědci chtějí léčit nádory pomocí autonomních robotů. Na vývoj dostanou 20 milionů

„Naše výsledky naznačují potenciálně silný účinek přípravku DCVAC/OvCa u pacientek s nádorovým onemocněním vaječníků, jejichž nádory nejsou dostatečně rozpoznávány imunitním systémem a u kterých doposud klinické studie s jinými typy imunoterapie nedosáhly uspokojivých výsledků,“ konstatuje Špíšek s tím, že výsledky studie bude možno využít jako základ pro další potenciální výzkum v oblasti léčby rakoviny. „V současné době zvažujeme další vývoj této výjimečné produktové platformy,“ dodává.

MMF24

Společnost Sotio patří do skupiny PPF nedávno tragicky zesnulého Petra Kellnera. Její vznik inicioval před 11 lety sám český miliardář, když zavolal tehdejší přednostce Ústavu imunologie v Motole profesorce Jiřině Bartůňkové. „Chvíli trvalo, než jsme uvěřili, že je to opravdu on,“ vzpomínal před časem Špíšek v rozhovoru s Milošem Čermákem. Zanedlouho ale podle svých slov pochopil, že ze strany PPF je „upřímná snaha vybudovat seriózní biotechnologickou firmu, která dělá věci správně.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).