Menu Zavřít

Přípravy na boom

15. 12. 2006
Autor: Euro.cz

TVEL

KL24

Ruská společnost TVEL otevřela společně s Kazachstánem a Kyrgyzstánem nový důl Zarečnoje na těžbu uranu v jižním kazachstánském regionu. Odhadovaná kapacita dolu je devatenáct tisíc tun uranu, ročně by se zde mělo vydolovat tisíc tun suroviny. „Otevření naleziště je jedním z kroků, které Federální agentura pro atomovou energii (Rosatom) podniká ke zvýšení těžby uranu doma i v zahraničí, aby pokryla rostoucí požadavky ruských atomových elektráren,“ uvedl TVEL v prohlášení.
Počátkem letošního roku vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin plán na obnovu jaderných zdrojů. Ten počítá se zvýšeným podílem z jádra vyráběné elektřiny ze současných patnácti až na 25 procent v roce 2030. Rusko kvůli tomuto programu chystá výstavbu několika desítek reaktorů. V zemi se však ročně vytěží zhruba tři tisíce tun uranu, což je asi třetina poptávky firem, včetně dodávek paliva pro zahraniční odběratele. Pokud by se neotevíraly nové doly, ruský záměr na výstavbu jaderných zdrojů by v následujících letech mohl skončit kvůli nedostatku paliva.
Firmy TVEL a Tenex proto založily společnost Uranium Mining Company (UMC), do níž vložily svá aktiva související s těžbou uranu. UMC je třetím největším světovým hráčem v oboru. TVEL se nyní prostřednictvím této firmy zajímá o možnosti těžby uranu v Uzbekistánu, na Ukrajině i v Bulharsku. Zároveň je jedním z největších planetárních dodavatelů paliva pro jaderné elektrárny - kromě jiných již zásobuje Dukovany, finskou Loviisu a elektrárny na Slovensku.

  • Našli jste v článku chybu?