Menu Zavřít

Přiškrcené kohoutky pro Bělorusko

2. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Gazprom

Ruský Gazprom snížil minulý týden dodávky zemního plynu do Běloruska téměř o polovinu. Podle oficiální zprávy Gazpromu je to sankce za neuhrazení dluhu Minsku ve výši 456 milionů dolarů za předchozí zásilky. Ruský monopolní vývozce plynu zároveň tvrdí, že má konkrétní plány, jak zachovat dodávky plynu do Evropy v případě, že Bělorusko bude z tranzitního plynovodu surovinu odčerpávat.
„Snížíme dodávky do Běloruska o 45 procent, ale zachováme tranzitní dodávky do Evropy. Bělorusko zatím nenabídlo nic, co by vyřešilo otázku dluhu, který považujeme za porušení předchozích dohod. Mají peníze na splacení dluhu a nechápeme, proč to nechtějí udělat,“ řekl firemní mluvčí Sergej Kuprijanov. Ve čtvrtek pak běloruský prezident Alexandr Lukašenko slíbil, že jeho země Rusku dluh zaplatí. „Dal jsem vládě příkaz vzít peníze z rezerv a zaplatit 460 milionů,“ řekl Lukašenko agentuře RIA Novosti.
Bělorusko nyní žádá Rusko o stabilizační úvěr 1,5 miliardy dolarů, jímž by pokrylo financování zdraženého plynu. Minsk má však dle ekonomů dost hotovosti, aby platil cenu sto dolarů za tisíc krychlových metrů plynu; ještě loni dostával Minsk plyn za silně subvencovanou cenu 46 dolarů za tisíc kubíků. Zbytku Evropy prodává Gazprom plyn po zhruba 250 dolarech za uvedené množství.
EU vyzvala Gazprom a Bělorusko k co nejrychlejšímu urovnání sporů. Dřívější spory o ceny plynu mezi Ruskem a Běloruskem vedly k narušení ruských dodávek do střední a západní Evropy. Klíčovou cestu pro ruský plyn do Evropy představuje Ukrajina, přes běloruské území dodává Gazprom plyn zejména do Polska a Německa. Polský plynárenský monopol PGNiG minulý týden uvedl, že zatím žádné narušení dodávek ruského plynu nezaznamenal.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).