Menu Zavřít

Přiškrcený tok elektronů. Česko ztrácí pozici významného vývozce elektřiny

20. 12. 2017
Autor: čtk

Býval to skvělý byznys, ale přestává to platit. Podle údajů Českého statistického úřadu dosáhlo kladné saldo obchodu s elektrickou energií v lednu až říjnu letošního roku pouhých 4,3 miliardy korun. Oproti minulým rokům to znamená výrazný pokles, například o pět let dříve činila kladná bilance pro Česko 13,4 miliardy korun.

Obchodování s Německem a Rakouskem ztratilo na atraktivitě od chvíle, kdy se ceny elektřiny srovnaly. Ze všech sousedních zemí se tak dlouhodobě vyplácí exportovat pouze na Slovensko. Zatímco elektřina v základním pásmu pro příští rok u nás aktuálně vychází na 39 eur a v Německu na necelých 38 eur za megawatthodinu, na Slovensku je to přes 43 eur.

Propad vývozu elektřiny z Česka, i když ne tak výrazný, uvádí ve svých statistikách také Energetický regulační úřad. Kladné saldo obchodní výměny za první tři kvartály činilo 9,3 miliardy kilowatthodin. To je sice o osm procent více než loni, ale oproti předcházejícím rokům se jedná o významné snížení.

Vývoz elektřiny z Česka trhal rekordy v letech 2011 až 2014, kdy rozdíl mezi vývozem a dovozem dosahoval 16 až 17 miliard kilowatthodin ročně. Česká republika v té době patřila mezi největší čisté exportéry proudu na světě, kdy za hranicemi končila jedna pětina u nás vyrobené elektřiny. Přebytek zcela zmizí během příštího desetiletí, kdy ČEZ i další provozovatelé budou muset odstavit dožívající a ekologicky nevyhovující uhelné bloky.

Příští rok zdraží elektřina a možná i plyn, míní analytici. Čtěte více

Ilustrační foto

Dále čtěte:

Zelený proud v Rakousku zůstává chimérou. Napojen je i na německé jádro

EBF24

Zpackaná revoluce? Němci platí za elektřinu rekordní sumy

Energie pořád bez kontroly. Kdo stojí za novým projektem Free for You?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).