Menu Zavřít

Příslib rekordu

1. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Průmyslové prostory

PRAHA (bor) - Během první poloviny letošního roku developeři postavili nebo rozestavěli téměř 90 tisíc metrů čtverečních průmyslových ploch. Pronájmy překročily rozlohu sto tisíc metrů čtverečních. Celkově letošní rok zřejmě opět předhoní loňské výsledky a to i přesto, že rok 2004 byl díky výstavbě 141 tisíc metrů čtverečních ploch rekordní, uvedla studie poradenské firmy v oboru realit Cushman & Wakefield. „Česká republika je pro zahraniční firmy nadále velmi zajímavá, v prvním pololetí letošního roku se uskutečnily tři významné tendry na skladové a logistické plochy, v nichž zájemci poptávají zhruba 136 tisíc metrů čtverečních ploch. Pokud se pro Česko rozhodnou, výrazně ovlivní letošní výsledky trhu průmyslových nemovitostí,“ dodal Ferdinand Hlobil, vedoucí středoevropského týmu průmyslových nemovitostí v C&W/H&B. Míra nepronajatosti zůstává u průmyslových prostor nadále velmi nízká, pohybuje se kolem jednoho až dvou procent. Narůstají ceny pozemků v širším okolí Prahy, za posledních sedm měsíců o deset až 20 procent. Developeři se stále více ohlížejí po projektech mimo Prahu, táhne je především Plzeň, Brno a Ostrava. „Developeři také stále častěji staví na spekulativní bázi. Na český trh vstoupila letos britská společnost Parkridge a svoji činnost zahájila spekulativní výstavbou nového logistického areálu v Jirnech. Dnes jsou prostory téměř pronajaty a první nájemci se začnou stěhovat v září. V letošním roce se počítá ještě s výstavbou dalších 50 000 metrů čtverečních,“ uvedl Hlobil .
Mezi nájemci zatím stále převažují zahraniční společnosti, především logističtí a maloobchodní operátoři. České firmy tvoří pouhých 20 až 25 procent nájemců. „Hlavním důvodem je obava místních firem zavázat se smlouvou k pětiletému nájmu. Vyhledávají raději prostory nižší kvality, kde bývá ukončení nájmu snadnější. Často ale doplácejí na vysokou energetickou náročnost takových prostor či menší efektivitu využití skladů,“ konstatoval Hlobil.
Společnost Cushman & Wakefield tvrdí, že ze středoevropského pohledu je trh průmyslových prostor v České republice dlouhodobě zdravější než v sousedních zemích a vykazuje neustálý postupný růst. Polsko dnes zažívá obrovský boom s příchodem nových developerů, které láká rozloha země. Od počátku devadesátých let však země prošla obrovskými výkyvy, kdy významně klesala poptávka a řada projektů zůstala dlouhou dobu neobsazena. Praha výrazně vede Ceny pozemků a výše nájemného v průmyslových prostorách cena za pozemek – koupě (eur/m2 ) výše nájemného (eur/m2 měsíčně)
Praha 50-100 5-6
široké okolí Prahy 24-60 4-5
mimo Prahu 10-40 3,8-5
Bratislava 15-50 3,5-5
Budapešť 30-60 4-5,5
Waršava 30-70 4,5-5,5
Pramen: Cushman & Wakefield

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).