Menu Zavřít

Přísnější kritéria pro nováčky

26. 3. 2010
Autor: Euro.cz

Eurozóna

WT100

Zemím usilujícím o zavedení eura se zpřísní pravidla pro vstup do eurozóny. Vyplynulo to ze setkání europoslanců s prezidentem Evropské centrální banky Jean-Claudem Trichetem a šéfem euroskupiny Jean-Claudem Junckerem. Státy, jež hodlají v budoucnu využívat společnou evropskou měnu, budou pod větším drobnohledem Bruselu. Oba představitelé se shodli v tom, že eurozóna nemá jinou šanci než regulovat fiskální deficity svých členů. Tyto schodky ohrožují stabilitu a důvěryhodnost celého projektu Evropské měnové unie (EMU), který se ocitl kvůli finančním problémům Řecka v nejvážnější krizi od zavedení eura v roce 2002.
Minulé pondělí zazněla v Evropském parlamentu (EP) slova o potřebě sestavit za tímto účelem komisi expertů, kteří budou dohlížet na důsledné plnění podmínek nutných pro vstup do eurozóny. „Juncker prohlásil, že si Brusel hodlá zvát kandidátské země pravidelně na kobereček,“ řekl týdeníku EURO europoslanec Ivo Strejček (ODS), který se slyšení zúčastnil. Usměv podle Strejčka vykouzlil na tvářích zástupců EP také Trichetův apel na důsledné dodržování Paktu stability a růstu, jenž je opakovaně porušován, aniž by byly dotyčné státy potrestány.
Vedle maastrichtských kritérií nutných pro vstup do EMU (stabilita cen a měnového kurzu, konvergence dlouhodobých úrokových sazeb, podíl veřejného dluhu na HDP pod 60 procent a podíl deficitu státního rozpočtu pod tři procenta HDP) se pravděpodobně dále zvýší přísnost hodnocení dopadů budoucího rozšíření eurozóny na trhy práce a konkurenceschopnost celého klubu. Tato, oproti maastrichtským kritériím složitě měřitelné kritéria, se tak mohou stát efektivním politickým nástrojem brzdícím vstup jakékoli další země.

  • Našli jste v článku chybu?