Menu Zavřít

Příspěvek k bezpečnosti provozu

14. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Klienti obdrží praktický dárek

V duchu základního pravidla bezpečnosti na silnicích „vidět a být viděn“ se rozhodla Česká pojišťovna všem svým klientům z řad fyzických osob, kteří mají uzavřeno povinné ručení na svůj vlastní automobil, doplnit výbavu osobního vozu o praktický dárek – reflexní vestu. Šanci získat vestu mají i noví klienti, kteří uzavřou povinné ručení u České pojišťovny ještě během listopadu či prosince.
Vyhláška Ministerstva práce a sociálních věcí předepisuje výstražnou vestu jako povinnou výbavu ve firemních vozech. „I když zákon nevyžaduje reflexní vestu jako součást povinné výbavy každého vozidla, přesto je v zájmu řidičů samotných, aby ji používali,“ uvedl Robert Šťastný, vedoucí oddělení Ministerstva dopravy - BESIP a dodal, „jelikož reflexní vesta je ideální kombinací reflexního a fluorescenčního materiálu, výrazně zvyšuje viditelnost řidiče a ostatních členů posádky za světla i za tmy, a přispívá tím velmi významně k bezpečnosti silničního provozu.“

CIF24

Přes Rakousko povinně.

O tom, že bezpečnostní vesta je důležitým, mnohdy povinným doplňkem výbavy vozu, se mohou přesvědčit někteří čeští turisté během svých cest do zahraničí. Na silnicích Itálie, Španělska, Portugalska a Rakouska se setkávají s hlídkami dopravní policie, které výstražné vesty kontrolují. Jejich absence či nepoužití může být potrestáno pokutou ve výši od čtrnácti do 36, výjimečně až do dvou tisíc eur. Dovolená u moře se potom může řadě českých řidičů zbytečně prodražit. Jedna vesta je bez diskuse povinná, ale u našich sousedů je běžné, že v kabině auta se jich v zájmu bezpečnosti najde hned několik pro všechny pasažéry.

V kabině, ne v kufru.

Více než 1,3 milionu klientů České pojišťovny již brzy obdrží poštou reflexní vesty oranžové barvy. Budou tak předem připraveni na případnou změnu v novele zákona o provozu na pozemních komunikacích, ale zejména na situace, kdy budou nuceni opustit své vozidlo a pohybovat se na vozovce nebo v odstavném pruhu. Reflexní vesta jim v těchto případech může zachránit zdraví a dokonce i život. „Z hlášení přijatých naším Klientským servisem a následných statistik, které zpracováváme, vyplývá, že oběťmi dopravních nehod bývají často řidiči a spolujezdci, kteří vystoupí z auta, aby opravili poruchu svého vozu nebo řešili dopravní nehodu. Z té první vyváznou bez zranění, ale další, která může následovat hned vzápětí, má obvykle mnohem vážnější následky,“ doplňuje Petr Kůt, vrchní ředitel pojištění motorových vozidel České pojišťovny. Robert Šťastný z BESIPU podotýká, že je důležité mít vestu přímo u sebe ve vozidle a nikoliv v zavazadlovém prostoru, aby si ji řidič mohl nasadit už v momentě, kdy z vozidla vystupuje ven.

  • Našli jste v článku chybu?