Menu Zavřít

Přistání povoleno. Pardubické letiště získalo oprávnění přijímat legendární jumba

1. 3. 2020
Autor: Shutterstock

Civilní letiště v Pardubicích má povolení přijímat letouny typu Boeing 747 - 400F. Jde o nákladní variantu boeingu známého pod názvem Jumbo. ČTK to dnes sdělili zástupci Společnost East Bohemian Airport (EBA), která provozuje mezinárodní letiště v Pardubicích. Jedná se o druhý tzv. mezní typ letadla, jehož provoz je na pardubickém letišti povolen. Prvním byl Antonov AN - 124 Ruslan.

"Společnost EBA obdržela 4. února 2020 rozhodnutí Úřadu pro civilní letectví, kterým se povoluje provoz letadel typu Boeing 747 - 400F na letišti Pardubice," uvedli zástupci EBA.

Pardubické letiště třetinu pasažérů přepraví lety na linkách do Ruska a na Ukrajinu, třetina lidí létá chartery do dovolenkových zemí a třetina letů připadá na společnost Ryanair do Alicante ve Španělsku.

Linka z Pardubic do Kyjeva, kterou zajišťuje ukrajinská nízkonákladová společnost SkyUp, bude od 29. března do 25. října létat třikrát týdně, a to v úterý, čtvrtek a v neděli. Nyní to je čtyřikrát za týden.

Společnost EBA vlastní ze dvou třetin město Pardubice, z třetiny kraj. Pardubické letiště funguje v režimu civilní přepravy od roku 1994. Loni odbavilo 102 045 cestujících, což je skoro o třetinu méně než předloni. V roce 2018 mělo 147 tisíc pasažérů. Do zhoršených výsledků se mimo jiné promítly zrušené lety do Londýna.

Čtěte také:

Letiště ve středu Evropy investují stovky miliard. Praha chytá konec provazu

Přecpaná Ruzyně? Ztrátová regionální letiště cítí jednu z posledních šancí

MMF24

Letiště Karlovy Vary by se mohlo dočkat modernizace. Vyjde na téměř tři čtvrtě miliardy

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).