Menu Zavřít

Přistiženi za školou

30. 5. 2012
Autor: Euro.cz

doživotní imunita

CIF24

Výmluvy s úrovní vytáček školáků přistižených při něčem nemravném. Kdyby aspoň měly senátorky a senátoři odvahu natvrdo říct, že se jim zrušení doživotní imunity pro zákonodárce a ústavní soudce nelíbí. Třeba proto, že by tak o beztrestnost po dobu výkonu své funkce do konce života přišli oni sami. To ovšem ze všech senátorek a senátorů otevřeně při hlasování přiznala pouhá desítka, byť si vymysleli jiné důvody. Zákon tak v horní komoře neprošel přesto, že drtivá většina senátorů tvrdila, jak pro normu pléduje. Konkrétně jich z 81 senátorů hlasovalo pro jen 27 (pouze dva z ODS), deset členů horní komory bylo proti, jedenáct se zdrželo.
Třiatřicet „statečných“ ten den raději nepřišlo do práce.
Server iHned.cz většinu z nich oslovil a ptal se na důvody, proč při hlasování chyběli. K vybraným omluvenkám ani není třeba přidávat komentář. Tak například Jozef Regec (ČSSD): „Volala mi manželka, že syna bolí hlava, byli jsme u lékaře mu píchat uši.“ Nebo Václav Homolka (KSČM): „Odjel jsem asi hodinu před hlasováním, měl jsem jiné povinnosti, volali mi z rodiny, že mají zdravotní potíže.“ A do třetice Alena Palečková (ODS): „Nechtěla jsem o tom hlasovat, protože mi končí mandát a už nechci kandidovat. Měla jsem pocit, že by nebylo dobré do toho mým nástupcům zasahovat.“
Navrhovatelka zákona z VV Kateřina Klasnová hodlá normu ve stejném znění předložit znovu. Většina z nepřítomných senátorů se zároveň zapřísahala, že kdyby na hlasování byli, zvedli by „určitě“ ruku pro. Vy jim nevěříte?

  • Našli jste v článku chybu?