Menu Zavřít

Přitečou miliony?

24. 4. 2003
Autor: Euro.cz

České firmy usilují o více než miliardu korun

Poprvé se v regionu střední a východní Evropy konalo předminulý týden tradiční setkání investorů a technologických firem European Investment Forum (EIF). A bylo to v Praze. To se samozřejmě projevilo na zájmu tuzemských společností. Prvně se totiž na fóru představily české firmy, jež hledají potenciální investory pro svou expanzi. Prakticky všichni zúčastnění tvrdí, že na hodnocení úspěšnosti devátého ročníku je zatím brzy, čísla jsou však zajímavá – jedenáct českých IT společností, které na EIF prezentovaly své záměry, usilují o investice v souhrnné hodnotě 37,8 milionu eur, což odpovídá více než 1,17 miliardy korun. Kromě desítky ryze domácích technologických subjektů je totiž možné mezi české firmy počítat i společnost Tiny Software, jejíž sídlo je momentálně v americké Santa Claře, ale byla založena v Česku a jejím šéfem je Čech Roman Kasan.

Peníze na expanzi.

Cílem EIF je umožnit setkání technologických firem hledajících peníze na svůj rozvoj a investorů, především rizikových kapitalistů, kteří pátrají po zajímavé investici. Těch prvních se na pražském EIF sešlo pětatřicet, investorů se sjelo kolem padesátky.
Rozdíl mezi českými a západoevropskými firmami byl znát, jak se domnívá Ondřej Bartoš, výkonný ředitel společnosti First Tuesday CZ, jež je spolupořadatelem těchto investičních setkání. „Není to ale věc kvality produktů, odlišnost byla především v cílech jednotlivých firem, jež na fórum přijely,“ tvrdí Bartoš. Zatímco pro české subjekty prý nebylo nalezení venture kapitálu tím nejdůležitějším, na západoevropských firmách bylo znát, že přijely jednoznačně kvůli penězům. „Většina domácích subjektů byly firmy s delší historií, jež rostly postupně bez vnějšího kapitálu a investici potřebují pro expanzi na zahraniční trhy. Zároveň využily fóra pro hledání nových partnerů a obhlédnutí konkurence. Oproti tomu společnosti ze západní Evropy byly převážně firmy typu start-up, vyžadující investici pro svůj růst,“ uvedl Bartoš pro týdeník EURO.

Drzost ne. Sebevědomí.

Co do výše požadované investice se nejsměleji prezentovala estonská společnost Oskando provozující systém pro sázení, placení parkovného a jízdného městské dopravy prostřednictvím SMS. Estonci pro svou expanzi do západní Evropy potřebují pětadvacet milionů eur (zhruba třičtvrtě miliardy korun).
Byznysu textových zpráv se drží rovněž „nejodvážnější“ česká firma, která by chtěla pro rozvoj svých SMS plateb a mobilního marketingu sehnat investici dosahující deseti milionů eur.
Investičního fóra se zúčastnila i společnost Globe Internet, největší český poskytoval webhostingu a registrátor internetových domén, usilující o 4,5 milionu eur. Její šéf Jakub Ditrich si myslí, že požadovat takové peníze není drzost, ale spíše sebevědomí. „Řada rizikových fondů má nastavenou spodní hranu, od které chtějí investovat. Máme spočítáno, že za takovou sumu jsme schopni vybudovat v západní Evropě solidní prodejní kanál i marketing pro hostování zahraničních webových stánek na našich serverech,“ uvažuje Ditrich. K žádnému kontaktu s potenciálními investory po EIF však zatím nedošlo.

Postupně.

Jako úspěšné hodnotí fórum Radek Havlík, ředitel mezinárodního prodeje společnosti Kvados, která vyvíjí řešení pro přenos dat prostřednictvím kapesních či přenosných počítačů. „Po naši prezentaci došlo ke kontaktu s potenciálním investorem, na jehož základě jsme zahájili vyjednávání. Na nějaké konkrétní soudy je však brzy, je to proces minimálně na tři až čtyři měsíce,“ říká Havlík. Firma usiluje o pět milionů eur pro rozvoj sítě svých obchodních partnerů v Evropě. „Ta suma byla uvedena jako horní hranice, spíše by mělo jít o postupné uvolňování peněz,“ soudí Havlík.
Rovněž brněnská softwarová společnost Sodat chce expandovat na západoevropské trhy, proto by potřebovala zhruba milion eur (přibližně 30 milionů korun). „V Česku jsme celkem zavedeni, domácí trh nám i finančně pokrývá vývoj novinek. Jsme schopni tady fungovat z vlastních zdrojů, peníze bychom použili pro expanzi do zahraničí,“ prohlašuje spolumajitel firmy Martin Hanzal. „Z jednání zatím nevzešlo nic konkrétního, ale teprve budeme posílat detailní informace o firmě a produktech. Doufám, že se to projeví,“ věří Hanzal. Zájem o jeho firmu měli investoři i z hlediska branže, kde se Sodat pohybuje. „Vyvíjíme systémy proti únikům dat zevnitř firmy, dalo by se říci proti útokům zaměstnanců, jež s nimi pracují. To investory také zaujalo,“ dodává. Troufalí Češi (České firmy prezentující se na EIF) Společnost - Výše požadované investice (mil. eur)

ComGate 10
Globe Internet 4,5
Kvados 5
LANGMaster Int. 0,8
Logos 2
Sodat 1
Symblaze Praha 2,5
T-Soft 1
Tiny Software 10
ZOOM Int. 1

CELKEM 37,8

EBF24

Pozn.: Tiny Software je v současnosti americkou společností, založenou v České republice, řízenou Čechem Romanem Kasanem

Pramen: EIF

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).