Menu Zavřít

PRIVATIZACE PODRUHÉ

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Nová huť

Praha – Vláda vyhověla věřitelským bankám a rozhodla o doprivatizaci ostravské Nové huti. Je to už druhý pokus o privatizaci společnosti. Prodej manažerské firmě Petrcíle skončil loni krachem.

Vládní rozhodnutí bylo podmínkou pro další jednání o finanční restrukturalizaci předlužené firmy. Pokud by vláda dokončení privatizace odkládala, hrozilo by, že věřitelské banky budou dále snižovat svou úvěrovou angažovanost ve společnosti. Přitom k drastickému omezení úvěrů došlo už loni na jaře a Nová huť se od té doby potýká s nedostatkem provozního kapitálu.

V současném stavu asi nebude možné podnik prodat. Zvláště když podle vládního usnesení má být nový vlastník vybírán z okruhu hutních společností, a nemá to tedy být institucionální investor. Je totiž zjevné, že Nová huť nebude schopna splatit celý zhruba třináctimiliardový dluh. Jeho část by měla být kapitalizována a další úvěry restrukturalizovány. Největším věřitelem je IFC ze skupiny Světové banky. Některé informace uvádějí, že projevuje o kapitalizaci zájem.

CIF24

IFC financovala výstavbu minihuti, která se potýká se značnými problémy. Náběh výroby je prodloužen a Nová huť musí udržovat v provozu technologie, které již měly být odstaveny. To prohlubuje ztrátu.

K prodeji má být nabídnuto 49 procent akcií, které jsou v držení státu, i 18,25 procenta v dočasném vlastnictví CS First Boston. Premiér Zeman minulý týden po návratu z Lucemburska opět otevřel myšlenku na propojení všech tří severomoravských hutí, Nové huti, Vítkovic a Třineckých železáren, do konsorcia. Tomu se však IFC razantně brání.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).