Menu Zavřít

Privatizujte, doporučuje Mezinárodní měnový fond Ukrajině

7. 7. 2017
Autor: čtk

Ukrajina by podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) měla projevit politickou vůli a přikročit k privatizaci státních podniků, o pozemkové reformě by se ale mělo rozhodnout až při příští revizi úvěrového programu. Informovala o tom agentura Reuters.

„Za poslední tři roky neprodali jedinou společnost. Je čas ukázat politickou vůli a zahájit prodej některých státních podniků,“ prohlásil na konferenci v Londýně šéf ukrajinské mise MMF Ron van Rooden.

Ukrajina plánuje během tří let snížit účast státu ve svém bankovním sektoru na 20 ze současných 55 procent, oznámil ministr financí Oleksandr Danyljuk. Kyjev zestátnil velkou část bankovního sektoru, aby ho po odchodu mezinárodních bank udržel v chodu, a také a cílem skoncovat s korupcí a podezřelými praktikami při poskytování úvěrů. Danyljuk už před konferencí v rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že účast státu se může nakonec snížit až na deset procent.

Co se týče pozemkové reformy, MMF je ochoten Ukrajině nechat čas na řešení až do příští revize, neboť tento problém vyžaduje víc času. S tím ale tak úplně nesouhlasí ředitel EBRD pro východní Evropu Francis Malige, podle jehož názoru by Ukrajina mohla získat na úvěrech až 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun), kdyby za ně jako záruku poskytla zemědělskou půdu. Z tohoto důvodu je pozemková reforma důležitá, neboť jištění půjček úrodou takovou váhu nemá.

Úvěry až za 50 miliard dolarů

„Na 45 milionů hektarů zemědělské půdy na Ukrajině by i při minimálním ocenění mohlo zajistit úvěry ve výši 40 až 50 miliard dolarů,“ řekl Malige na konferenci.

Program hospodářské pomoci Ukrajině v objemu 17,5 miliardy dolarů (400,6 miliardy korun) schválil MMF předloni. Země dosud obdržela asi polovinu slíbené částky.

Ukrajinská ekonomika by v letošním roce podle květnové předpovědi MMF měla vykázat více než dvouprocentní růst. Země ale musí pokračovat ve strukturálních reformách, aby dosáhla silnějšího a udržitelného růstu, který ve střednědobém výhledu potřebuje. Loni se hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny podle březnové zprávy tamního statistického úřadu zvýšil o 2,3 procenta po předloňském propadu o 9,8 procenta.

ebf - tip - debata

Rozpočtová i měnová politika Ukrajiny dávají podle MMF stále šanci, že se cíle na letošní rok podaří splnit.

Přečtěte si také:

Rusko si stěžuje u Světové obchodní organizace na Ukrajinu

Kyjev schválil nový zákon: minimálně 75 procent ukrajinštiny v televizním vysílání

10 dobrých důvodů, proč se světové trhy opět propadnou


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).