Menu Zavřít

Přizabití kočkopsa

17. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Obecně si každý politik myslí, že je třeba přijmout nový trestní zákoník

Obecně si každý politik myslí, že je třeba přijmout nový trestní zákoník, protože ten nyní platný je ročník narození 1961, a tudíž dozrál do hrobu. Problém je v tom, co bude místo něj. Druhé čtení vládního návrhu nového trestního zákoníku uzavíral minulou středu Ivan Langer slovy, že policie, státní zastupitelství, soudy, i vězeňství nejsou na aplikaci nového trestního zákoníku připraveny, a že přinese velmi vážné problémy. Poté se hlasovalo a nový trestní zákoník byl vrácen do sněmovního ústavněprávního výboru pohodlnou většinou 73 proti 64 hlasům. Zasloužili se o to poslanci ODS a KSČM. Z těchto táborů pocházejí i hlavní iniciátoři přizabití normy.
Marie Rusová z KSČM zpochybnila mimo jiné účelnost přechodu k formálnímu pojetí trestného činu. Materiální pojetí, na němž je dosud zákoník postaven, reflektuje společenskou nebezpečnost trestného činu. Formální pojetí to odmítá a klade důraz na rigorózní vymezení skutkových podstat. Obdobný názor má Jiří Pospíšil z ODS, který se hlásí se ke kombinaci materiálního a formálního pojetí. A vedle míry zavádění nových skutkových podstat nebo kvalifikovaných skutkových podstat označuje za nepřijatelnou údajnou nivelizaci trestných činů hospodářské povahy a činů proti životu a zdraví. Například za poškozování finančních zájmů Evropských společenství (ES) jsou v mírném pásmu šest měsíců až tři roky. Stejně jako za ublížení na zdraví. Škody přesahující pět milionů korun mají sazbu pět až dvanáct let. Stejná je za jako brutální znásilnění s těžkou újmou na zdraví nebo znásilnění dítěte.
Z koaličních zákonodárců se do boje pustil pouze Zdeněk Jičínský z ČSSD. Případně zmínil, že sejdou-li se dva právníci, mají minimálně tři názory. Ale jeho argumentace, že nový zákoník sice má třeba mouchy, ale ty by bylo možné vyhnat pozměňovacími návrhy a výsledkem by byl pokrok proti dosavadnímu stavu, vyzněla defenzivně. Vlažný byl při obhajobě vládního návrhu i ministr spravedlnosti Pavel Němec, z jehož dílny ostatně předloha ani nepochází.
Všichni ve sněmovně si pochvalovali, jakou nevídanou pozornost věnoval projednávání nového trestního zákona ústavněprávní výbor. Není tudíž jasné, čím novým by ho měl v novém kole obohatit. Zatím to vypadá, že nový trestní zákoník, toto významné dílo právní teorie, za něž ho označil Zdeněk Jičínský, byl přizabit, aby mohl být na podzim doražen. Svědčí o tom přístup poslanců ČSSD. Při hlasování jich chybělo dvaadvacet. A tři z přítomných se zdrželi jasného „ne“ návrhu na vrácení předlohy do výboru. Naproti tomu poslanci ODS a KSČM hlasovali disciplinovaně a jako jeden muž.
Je otázka, jak velkou katastrofou by zamítnutí nového trestního zákoníku bylo. Zdeněk Jičínský se například zmínil o tom, že „z řad soudců“ zaznívá argument, že nový trestní zákoník není zapotřebí, protože na ten současný už jsou zvyklí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).