Menu Zavřít

PŘÍZRAK KOCOVINY

27. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Nadšení pro internetový byznys již pomalu dorazilo i do Čech a na Moravu. Zprávy o začínajících internetových společnostech se dostávají na první stránky novin, není týdne bez konference tematicky nějak provázané s internetem, obyčejní smrtelníci z Prahy investují přes internet na akciových trzích v New Yorku, dokonce i několik velkých českých peněžních ústavů se po vzoru Expandia Banky pustilo do elektronického bankovnictví. Jeden český bankéř vyměnil lukrativní pozici výkonného ředitele českého zastoupení západní banky za práci v malé internetově orientované firmě. Propadáme opojení z New Economy. Všichni, snad s výjimkou většiny českých politiků v čele s Václavem Klausem, Milošem Zemanem a Miroslavem Grégrem.

Severní Amerika a západní Evropa však prochází několik týdnů těžkými hodinami střízlivění. Technologické a zvláště internetové tituly se na Nasdaqu a na NYSE několikrát hluboce propadly, řada nových společností odložila již ohlášené primární emise akcií. Útok hackerů vyřadil na mnoho hodin servery nejvýznamnějších míst internetového obchodu a minulý týden položil počítačový virus I–Love–You tisíce počítačových sítí po celém světě během jediného dne. Počítačoví experti odhadují, že Zamilovaný vir způsobil škody v celkové výši několika miliard dolarů.

Takzvaná nová ekonomika prosperující díky celosvětovému propojení počítačů do jedné globální sítě může díky témuž fenoménu utrpět nesmírné ztráty. Internet totiž umožnil nejen levně přenášet a vyhledávat informace, jednoduše a rychle uzavírat obchody mezi firmami na opačných polokoulích, nabízet zcela nové služby a stavět efektivnější obchodní modely, ale zároveň podnítil vznik nové kriminality a vyšlechtil nové druhy počítačových virů. Jako v každém novém a rychle se měnícím prostředí je život v něm spojen s vyšším rizikem, neboť pravidla a zákony teprve vznikají a tradiční autority je neumějí vynucovat. A hlavně se v něm všichni teprve učíme žít.

Každé malé dítě se v mateřské školce dozví, že před přecházením silnice je třeba se nejdříve rozhlédnout, jestli nejede auto, a že cizím lidem nemá otevírat dveře, když je doma samo. Jenže pro život ve virtuálním prostředí internetu většina jeho obyvatel – firem i lidí – podobné znalosti nemá. A škody potom nejsou pouze virtuální.

I správci fondů investujících do firem nové ekonomiky se budou muset naučit žít v novém prostředí. Několik let trvající závratný růst internetových a technologických akcií je zřejmě uzavírající se historií. „Pravděpodobně jsme na medvědím trhu, jenom to ještě nevíme, řekl minulý týden finančník George Soros o turbulencích na amerických kapitálových trzích. Jestli má pravdu, nebo jestli ji „pouze vytvoří, je skoro jedno. Sorosova slova jistě ovlivní mnoho investorů, jejichž prodeje přimějí prodávat další hráče na trhu, a přispějí tak k potvrzení předpovědi, že americká akciová bublina musí prasknout. Správci fondů, makléři a všichni obyčejní drobní investoři se budou učit žít na medvědím trhu. Býk bere roha.

KL24

Naše současné internetové nadšení v kontextu západního střízlivění ponouká k připomenutí cynického úsloví, že optimismus je jen nedostatkem zkušeností. To ale v žádném případě nedává za pravdu Klausovi, Zemanovi a Grégrovi. Podceňování informačních technologií, někdy až hraničící s ignorancí, totiž České republice nijak nepomůže. Naopak. Nepřipravenost možné zisky z nové ekonomiky oslabí a možné ztráty posílí.

  • Našli jste v článku chybu?