Menu Zavřít

Pro klienty s řidičem

11. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Největší privátní banka v Evropě vstoupila na tuzemský trh

Největší nezávislá soukromá bankovní skupina v Evropě vstoupila do České republiky. Německý finanční dům Sal. Openheim si Českou republiku vybral kvůli relativně velkému počtu bohatých klientů. Společnost Cap Gemini odhaduje, že v Česku žije více než dvanáct tisíc rodin, které disponují majetkem vyšším než milion dolarů. „Budou to mít těžké. Akciová kultura není v tuzemsku zažitá, tak jako v jiných zemích. Bohaté lidi je zde daleko těžší přesvědčit, že by měli investovat svůj majetek do akciových portfolií,“ řekl týdeníku EURO šéf pražské burzy Petr Koblic.

Směr východ.

Pobočka německé banky Sal. Oppenheim zahájila minulý čtvrtek v Česku svou činnost. „Otevření kanceláře v Praze je prvním krokem v naší expanzi na trhy střední a východní Evropy,“ řekl týdeníku EURO partner mateřské Sal. Oppenheim jr. & Cie. Matthias Graf von Krockow. Firma se chce ve dvou následujících letech dostat do Maďarska, Polska, Slovinska a na Slovensko. Vedením tuzemského zastoupení byl pověřen bývalý ředitel private bankingu Commerzbank Tomáš Končický. Investment banking Oppenheimu povede bývalý ředitel BNP Paribas Aleš Hrnčíř (EURO 37/2005). Česká reprezentace je organizačně podřízena Sal. Oppenheim jr. & Cie. Rakousko. Účty klientů budou vedeny v Rakousku či Švýcarsku. Jak se vyjádřili zástupci privátní banky, jejich cílová skupina, kterou definují jako tisíc nejbohatších českých rodin, si to žádá a podle jejich vyjádření zájem o vedení účtu v zahraničí roste. Otevření plnohodnotné pobočky, tedy i obhospodařování majetku v ČR, firma plánuje až po získání kritické masy klientů, přibližně do dvou až tří let.

Boj o města a nadace.

Sal.Oppenheim kromě správy majetku slibuje klientům pomoci též s daňovým a právním poradenstvím, fúzemi a akvizicemi, uváděním nových akcií a investičních certifikátů na burzu. Chtějí také bojovat o obhospodařovatelské mandáty měst a nadací. Silnou stránkou Oppenheimu by se mohli stát investiční certifikáty, produkty, které jsou ve světě stále oblíbenější a kvůli nižším poplatkům a větší flexibilitě zabírají v osobních portfoliích na vyspělých trzích stále větší podíl na úkor fondů.(více strana 90). „Věříme že se nám podaří uvést tento typ produktů během několika málo měsíců na pražskou burzu. Jednáme o to s Komisí pro cenné papíry i burzou,“ řekl ředitel tuzemské reprezentace Oppenheimu Tomáš Končický. Bankovní dům Sal. Oppenheim byl založen v roce 1789 a dnes spravuje majetek v hodnotě 120 miliard eur. Firma by na tuzemském trhu ráda zopakovala svůj úspěšný vstup na rakouský trh. Tam přišla až v roce 2001 a z nuly se během čtyř let stala největším soukromým finančním ústavem, obhospodařujícím 650 klientů s majetkem v hodnotě 2,8 miliardy euro.

WT100

Pečují o bohaté
Společnost - Tržní podíl v privátním bankovnictví (v %)

  • Citibank 2,7
  • GE Money Bank 2,2
  • ING 1,9
  • ČSOB 20,1
  • Komerční banka 17,5
  • Živnostenská banka 1,9
  • Česká spořitelna 18,1
  • Raiffeisenbank 2,4
  • Commerzbank 3,6
  • HVB Bank 5,1

Pramen: Oppenheim Research Wien, BACA Research

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).