Menu Zavřít

Pro knihy k Orlici

29. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Knihovna Hradec Králové

EBF24

PRAHA (men) - Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové by v roce 2007 mohla opustit nevyhovující prostory v několika budovách ve městě a nastěhovat se do nového objektu Knihovnicko-informačního centra, jehož výstavba začala na pozemku na břehu Orlice. Náklady na nový komplex představují investici ve výši 324 milionů korun.
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové, která je investorem díla, byla založena již v roce 1949. V současné době sídlí instituce ve třech od sebe poměrně vzdálených objektech, což prodražuje provoz a prodlužuje dobu, za kterou jsou čtenářům poskytnuty dokumenty nebo informace. Na začátku roku 2002 vešla v platnost smlouva o pronájmu pozemků pro výstavbu nové knihovny a ještě téhož roku byla vyhlášena architektonická soutěž.
„Do tendru bylo přihlášeno šedesát návrhů. Porota ve finále vybírala ze čtyř návrhů. V soutěži nakonec zvítězil projekt architektonické kanceláře Projektil Architekti,“ říká ředitelka knihovny Eva Svobodová.
Objekt postaví společnost VCES. Komplex po dokončení zahrne kromě čítáren, internetového klubu a depozitářů také konferenční sál s kapacitou sto míst a výstavní síň.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).