Menu Zavřít

PRO MOVITÉ

5. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Bary, restaurace a obchody v Covent Garden

Počet obyvatel má velký Londýn s předměstími stejný jako Česká republika a návštěvníkům nabízí tolik zajímavostí a historických památek, že k dokonalému poznání by člověk potřeboval měsíce, možná roky. Proto když tam přijedete poprvé, navíc služebně, a podaří se vám získat pro sebe jeden volný den, pak si musíte dobře rozmyslet, jak ho prožijete. Nejlepší celkový přehled o této metropoli zprostředkuje sightseeing – okružní jízda s průvodcem. Jinou alternativou může být projížďka lodí po řece Temži.
Asi nikdo neopustí Londýn, dokud neuvidí známá místa a slavné historické stavby, jako je londýnský symbol Big Ben, most nad Temží Tower Bridge, strážní hrad Tower, královský Buckingham Palace, místo odpočinku všech anglických králů Westminster Abbey či Svatopavelská katedrála, která se mimo jiné vepsala do dějin svatbou prince Charlese a lady Diany. Na náměstí Piccadilly Circus a Trafalgar Square pravděpodobně narazíte během pracovního dne, ale za pozornost stojí i další, méně proslulá místa. Nudit se nebudete například v Covent Garden blízko nádraží Charing Cross. Kdysi ovocný a zeleninový trh je od osmdesátých let místem častých setkání hlavně mladých lidí. Uvnitř původních tržních hal dnes najdete nejrůznější obchodní prostory, restaurace a bary. V okolí na sebe upozorňují pouliční herci, muzikanti a jiné londýnské figurky.
Milovníky čaje nadchne pestrá nabídka Tea House. Ostatně odpolední čaj se zákuskem patří k tradičnímu rituálu pohody a klidu, který Londýňané rádi dodržují. Dárkové balení kvalitního čaje může být také jedním z tipů na malou pozornost z Londýna. Káva je sice pro Angličany méně typická, nicméně většina Evropanů bez pravidelné dávky kofeinu přestává fungovat. Chcete–li zajít na šálek do vyhlášené kavárny, zkuste Patisserie Valerie. Najdete ji v okolí stanice metra Knightsbridge, blízko nejluxusnějšího obchodního domu Harrods. Snad neexistuje výrobek renomované obchodní značky, který by Harrods nenabízel. Jste–li dostatečně movití, můžete si vybrat naprosto vše – od exotických lahůdek, přes módní oblečení až po přepychový nábytek a starožitnosti. Harrods zásobuje především horních deset tisíc včetně britské královské rodiny. Většina návštěvníků však prochází tímto luxusním obchodem jen ze zvědavosti, kochá se pohledem na přepychové zboží a většinou nedostupné ceny. Maximálně si koupí nějakou „nejlevnější luxusní maličkost jako suvenýr „od Harrodse nebo vybranou specialitu v oddělení potravin.

Letecké spojení
Mezi Prahou a Londýnem existuje denně šest přímých letů, které nabízejí letecké společnosti ČSA (na letiště Heathrow nebo Stansted) a British Airways (Heathrow). Ceny letenek se pohybují v rozmezí od 5000 do 35 000 Kč (bez letištních tax).

Spojení do centra z letiště Heathrow
Letiště Heathrow má dvě stanice metra – první je společná pro terminály 1, 2, 3 a druhá je na terminálu 4. Z obou vede do centra Londýna „Piccadilly Line . Cesta trvá 45 až 60 minut v závislosti na cílové stanici.
Vlak „Heathrow Express spojuje letiště se stanicí Paddington. Jezdí každých patnáct minut a jízda z terminálů 1, 2, a 3 trvá asi patnáct minut, z terminálu 4 přibližně 20 minut.

Spojení do centra z letiště Stansted
Z letiště Stansted se dostanete do centra vlakem Stansted Express, který jezdí do stanice Liverpool Street, kde lze přestoupit na metro. Cesta do Liverpool Street trvá 25 až 30 minut a odtud do centra Londýna dalších deset až patnáct minut v závislosti na cílové stanici.

Ubytování
V Londýně je k dispozici škála ubytovacích možností – od turistické třídy, „Bed & Breakfast , přes penziony až po hotely Deluxe kategorie. Průměrná cena za ubytování v hotelech kategorie 3* v centru činí od 100 do 150 GBP a v hotelech kategorie 4* od 200 do 300 GBP za pokoj a noc včetně snídaně.

MMF24

Náš tip
Na letišti Heathrow bylo otevřeno moderní Business Centrum nacházející se mezi terminály 1 a 2, kde lze uspořádat jednání či konferenci na mezinárodní úrovni, prezentaci výrobků nebo školení, aniž by účastníci museli opustit letiště. K dispozici je zde 19 konferenčních místností s kapacitou až pro 60 osob, cateringové služby nabízející „coffee breaks , „business obědy i recepce a samozřejmě komplexní konferenční služby.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).