Menu Zavřít

Problém nových přileb pro vojáky? Nevydrží zásah z ruční zbraně

23. 5. 2019
Autor: Martin Pinkas

Generální štáb rozhodl, že dá helmám za 103 milionů čtvrtou šanci a znovu prodlouží vojskové zkoušky. Dodavatelská firma STV Group ale musí nejdřív vyřešit jeden zádrhel.

Během nově nařízených testů budou armádní experti provádět především balistické testy toho, jak přilba dokáže absorbovat kinetickou energii po zásahu střelou z ruční zbraně. “Samotná přilba je po zásahu neporušená, dochází však k ,odskakování' vnitřní výstelky přilby,” popisuje nynější problém Magda Dvořáková, mluvčí generálního štábu.

Důsledkem je, že došlo už k několikátému natáhnutí vojskových zkoušek. Původně měly testy přileb dodávaných firmou STV Group skončit loni v prosinci, pak ale generální štáb termín kvůli objeveným zádrhelům dvakrát odsunul. A nyní tedy helmy dostaly čtvrtou šanci. Zkoušky se budou opakovat v červenci.


Přečtěte si komentář: Politici na nákupech


Sama společnost STV Group doufá, že produkt, s nímž vyhrála tendr (díky tomu, že šlo o zdaleka nejlevnější řešení), nakonec armáda odsouhlasí. “Nadále věřím, že se nám podaří doladit přilbu tak, aby vojskové zkoušky úspěšně absolvovala. Dílčí technické problémy, jejich příčiny i způsoby řešení, však nebudeme do definitivního ukončení zkoušek nijak komentovat,” reaguje Jan Děcký, předseda představenstva STV Group.

MMF24

V rámci obchodu za 103 milionů korun má firma armádě dodat celkem 14 500 přileb. Generální štáb by pak rád objednávku ještě o další tisícovky kusů navýšil, aby měl novou balistickou ochranu k dispozici skutečně každý český voják.

O anabázi s přilbami čtěte více:

Až příliš levný armádní nákup: přilby pro vojáky neprošly testy

Ani napotřetí. Přilby pro české vojáky v testech opět selhaly

Holé lebky. Česká armáda pořizuje extrémně levné zboží z Chorvatska

Zakázky za miliardu. Obrana vybrala dodavatele bot a přileb pro vojáky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).