Menu Zavřít

PROBLÉM Y2HACK

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Jsme hackeři, ne crackeři, tvrdí hosté konference v Tel Avivu

Počítačová komunita v Izraeli se rozhodla, že využije výstavy Internet World, která se bude koncem března konat v Tel Avivu, a ve stejnou dobu a na stejném místě uspořádá také konferenci hackerů. Hackerský sjezd si nemohl vybrat příhodnější místo: židovský stát je pátým největším investorem do informačních technologií na světě a zakládání start–upových společností se tam stalo módou pro mladé. „Kdo nemá start–up, není in. Do nových firmiček se hrnou i lidé, kteří doposud pracovali úplně mimo IT byznys, říká Eyal Avrahami, redaktor izraelského týdeníku Kol Hair.

Nápad dostat špičkové hackery do Izraele se zrodil v hlavě mladé Iris Weinsteinové té noci, kdy uslyšela zprávu o jejich útoku na internetové giganty Yahoo!, CNN a Amazon.com. Hned následující den se obrátila na organizátory světové výstavy Internet World a požádala je o pomoc. Odezva byla příznivá, ale do hry vstoupili tamější politici.

Předsedkyně výboru pro vědu a technologie izraelského Knessetu Anat Meorová požádala premiérova právního poradce Alikima Rubinsteina, aby zakázal hackerům vstup do Izraele. „Je to směšné. Hacking je nezákonný ve většině zemí včetně Spojených států. Co budeme dělat, až si u nás uspořádají konferenci zloději nebo muži, kteří bijí své ženy? hřímala poslankyně v médiích.

Její snaha ale vyšla naprázdno. Konference se podle organizátorů ze společnosti Kav Yashir uskuteční navzdory nesouhlasnému stanovisku některých politiků. Hlavním heslem jejich třídenního setkání je totiž slogan Why hack? neboli Proč se nabourávat do systému?

Hackeři se budou v Tel Avivu snažit vysvětlit rozdíl mezi hackery a crackery. Na rozdíl od crackerů totiž hackeři proklamují bohulibé záměry. Tvrdí, že se do systémů nabourávají proto, aby správcům sítí ukázali, kde jsou jejich slabá místa a na co by si měli dát pozor. Crackeři naopak při útoku systémy poškodí, aby získali ocenění v očích kolegů ze své komunity. Součástí snahy o změnu hackerské image je i samotný podtitul setkání. V něm tvrdí, že sektor zabývající se ochranou dat má jedinečnou šanci pohovořit tváří v tvář s druhou stranou barikády.

Otevřenou otázkou zůstává, jak budou na konferenci reagovat bezpečnostní složky. Organizátoři oznámili, že do improvizovaných stanů hackerů na telavivském náměstí se na návštěvu chystají zástupci policie, armády, speciální jednotky pro boj s cyberterorem i tajná služba Šin Bet, aby se od hackerů co možná nejvíce naučili. Oficiální mluvčí všech těchto bezpečnostních složek přirozeně jakoukoliv účast na konferenci popřeli. Podle Iris

Weinsteinové ale na poslední hackerské konferenci v Los Angeles tvořili převlečení představitelé bezpečnostních služeb a policie celou třetinu účastníků.

Účastníci si budou tři dny vyměňovat zkušenosti a technologické pomůcky. Ozdobou panelů, v nichž budou probíhat diskuse o metodách a důvodech hackingu, budou hackerské legendy, jako například veterán John Draper známý pod přezdívkou Cap'n Crunch či Andy Meuller–Maguhn z berlínského Chaos Computer Club.

K atraktivním zpestřením konference bude patřit například zajímavá soutěž v hackingu. Účastníci si budou moci vybrat, zda budou policajti, nebo zloději. Jinými slovy jedna část soutěžících bude mít za úkol během konference provozovat zajímavé servery, zatímco druhá se bude snažit do jejich systémů nabourat. V souladu s tradicí hackerských konferencí budou účastníci zdarma využívat computerových sítí, online her na „starých počítačích“ a kromě jiného se budou dívat na filmy s hackerskou tematikou. Veškeré telavivské taneční kluby jsou připraveny na nápor hackerů a poskytnou jim vstup zdarma.

Telavivský sjezd hackerů Y2hacK není novým fenoménem. V červenci se připravuje podobná událost v hotelu Pensylvania v Manhattanu, před třemi lety se v lese nedaleko holandského Amsterodamu potkalo přes dva a půl tisíce hackerů.

CIF24

Na otázku, zda se bojí policie, John Draper alias Cap n Crunch odpovídá stručně: „Tato myšlenka mi proletěla hlavou, ale nevím, jestli bych jim k něčemu byl. Hackerské know–how si buduje třicet let. Už tehdy se Draper naučil nabourávat do telefonních systémů, dnes neexistujících. „Nemám se čeho bát. V průběhu konference Y2hacK neplánuji žádné nelegální aktivity. A pokud se ptáte, co udělám, když zjistím, že se něco takového děje? Jednoduše se zeptám: Je toto nelegální? A odejdu, pokud si budu myslet, že ano“, řekl Draper.

Konkrétní informace o probíhající konferenci lze nalézt na internetové adrese www.y2hacK.com.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).