Menu Zavřít

Problémy hned na začátku. Web účtenkové loterie napadli hackeři

16. 11. 2017
Autor: Profimedia.cz

Výpadek webu uctenkovka.cz v době, kdy se na něm měly objevit první výsledky loterie k elektronické evidenci tržeb (EET), způsobil útok hackerů. Českému rozhlasu Radiožurnálu to řekla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Výsledky loterie měly být na webu k dispozici ve středu v 19:00, nebyl ale v tu dobu dostupný. Ministerstvo financí proto přehled výherních kódů z účtenek zveřejnilo na svých internetových stránkách.

„Celou dobu jsem ve spojení s dodavatelskou firmou. Ta ten problém zanalyzovala. Došlo k hackerskému útoku, který ona odstraňuje a dává dohromady,“ řekla večer Schillerová Radiožurnálu. Stránka se navenek tvářila jako přetížená a nenačítala se. Mohla se tedy stát terčem takzvaného DDoS útoku, při kterém někdo s využitím mnoha počítačů přesměruje na konkrétní internetovou adresu enormní množství požadavků o přístup a zahltí ji.

První losování loterie k EET se uskutečnilo ve středu odpoledne z účtenek vystavených během října. Ministerstvo financí v něm rozdělilo zhruba 21 tisíc výher, první cenou je jeden milion korun. Lidé se podle mluvčího ministerstva financí Michala Žurovce o svých výhrách mohli dozvědět také ze svých hráčských účtů, kam se výsledky dostávaly automaticky hned po slosování. Lidé bez hráčského účtu měli dostat informace o výhře po 19:00 e-mailem nebo textovou zprávou.


Kvůli EET mě lidé nenávidí, myslí si Babiš. Čtěte více

 Andrej Babiš během předvolební debaty


Do říjnového slosování účtenkové loterie se zaregistrovalo zhruba 478 tisíc aktivních hráčů s 11,1 milionu účtenek. Slosování provedla Sazka prostřednictvím certifikovaného generátoru náhodných čísel, takzvaného RNG modulu. V rámci EET bylo v říjnu vydáno 376 milionů účtenek.

Vedle první výhry v loterii získali účastníci automobil Ford Focus Kombi za zhruba 400 tisíc korun. Jako třetí cena bylo 300 tisíc korun, čtvrtá 200 tisíc korun a pátá 100 tisíc korun. Dále ministerstvo financí rozdělilo 20 výher po 20 tisících, tisíc výher po jednom tisíci a 20 tisíc výher po stokoruně. Výplata výhry na účet bude v nejbližším výplatním termínu, osobní převzetí peněz v sídle Sazky je možné ode dneška. Peněžité výhry nad 20 tisíc korun je ale možné vyplatit pouze bezhotovostně. Podrobné statistiky k prvnímu kolu účtenkové loterie zveřejní ministerstvo financí dnes.

WT100

Od 1. listopadu mohou soutěžící registrovat účtenky z listopadových nákupů do slosování, které bude 15. prosince. Bude se znovu hrát o 21.025 výher včetně automobilu. O jeho značce a typu rozhodne výběrové řízení.

O EET a loterii dále čtěte:

První losování účtenkové loterie: přihlásilo se téměř půl milionu hráčů

Stát chce příští rok vybrat na daních o 35 miliard víc. Pomoci má i EET

Účtenková loterie startuje. Hlavní cenou je milion korun

Průběžný účet za EET: pokuty za 15 milionů a osm zavřených provozoven

Finanční správa: EET funguje bez problémů, přispěla k růstu přiznaných tržeb

Důsledek EET: počet firem s vietnamskými majiteli prudce vzrostl


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).