Menu Zavřít

PROČ ANO, PROČ NE

14. 8. 2001
Autor: Euro.cz

V s t u p     d o     E U

Politické a ekonomické špičky země se minulý týden v Brně na konferenci nazvané Česká ekonomika a Evropská měnová unie shodli, že pro republiku neexistuje jiná volba než vstup do Evropské unie. Tvrdí to dokonce i „euroskeptici , předseda ODS Václav Klaus a viceguvernér ČNB Pavel Kysilka.

Například Klaus ale prohlásil, že největším přínosem vstupu do unie bude odstranění nevýhod, které by vyplývaly z jakéhokoli izolování se. Kysilka zase upozorňuje, že Evropská centrální banka možná bude neodpovědná, protože vlády evropských zemí budou pod silným sociálním tlakem a nebudou mít zájem na citelných zásazích. „Nicméně proces konvergence již začal, euro je intervenční i referenční měnou, a tím začal i zánik ČNB a koruny, konstatoval viceguvernér. Proto podle něj musí začít i reálné sbližování České republiky a Evropské unie hlavně u růstu HDP a produktivity práce.

CIF24

Podle Jan Mládka ovšem bude Česká republika na vstupu do unie jednoznačně profitovat. „Průmysl se musí naučit chodit po bruselských lobby, neboť primárně to bude o tom, kolik dostaneme, řekl náměstek hospodářského místopředsedy vlády. Toto prohlášení ale jako přílišné zjednodušení odmítli exministři průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý a Karel Kühnl. Podle nich je země dostatečně silná na to, aby mohla evropskou integraci aktivně ovlivňovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).