Menu Zavřít

Proč chmel?

24. 9. 2018
Autor: Euro.cz

Šišky nejsou pouze hořké, mají i sedativní účinky Když historie před stovkami let vybírala koření pro pivo, vyhrál chmel. Hlavně kvůli své typické hořkosti, která dobře vyvažuje chuť sladu. Na světě je několik druhů chmele, ale ten náš český je opravdový unikát! Vždyť už Karel IV. zakázal vývoz jeho sazenic, aby si české chmelařství a pivovarství udrželo výsadu jemně hořkého piva s příjemnou pitelností.

Nejvýraznější vlastností chmele je hořkost daná práškem z šištic samičích hlávek, takzvaného lupulinu. Podle odrůdy chmele se liší složení lupulinu, což piják pozná podle odlišného charakteru hořkosti piva. Nejznámější odrůda českého chmele, Žatecký poloraný červeňák, který používáme i my v Budvaru, poskytuje hořkost jemnější - nedrhne v krku, příjemně odeznívá a nabádá k dalšímu loku.

Chmel má kromě hořkosti i mnoho dalších zajímavých vlastností. Možná jste si všimli, že jste po pivu příjemně uklidněni -i za to může chmel. Jeho složky totiž mají mírné sedativní účinky, které se využívají například i v lékařství. Pivo díky chmelu také déle odolává zkažení, má totiž výborné konzervační vlastnosti.

Když se někoho zeptáte, z čeho se vyrábí pivo, téměř s jistotou chmel neopomene.

Přesto se i s ním musí zacházet opatrně. Ostatně jako s každým kořením, i s chmelem může méně znamenat více. •

Příští díl: V pondělí 8. října se trochu blíž podíváme na spodní a svrchní kvašení piva.

MM25_AI

O autorovi| Petr Košin podsládek Budějovického Budvaru

  • Našli jste v článku chybu?