Nejvýraznější vlastností chmele je hořkost daná práškem z šištic samičích hlávek, takzvaného lupulinu. Podle odrůdy chmele se liší složení lupulinu, což piják pozná podle odlišného charakteru hořkosti piva. Nejznámější odrůda českého chmele, Žatecký poloraný červeňák, který používáme i my v Budvaru, poskytuje hořkost jemnější - nedrhne v krku, příjemně odeznívá a nabádá k dalšímu loku.
Chmel má kromě hořkosti i mnoho dalších zajímavých vlastností. Možná jste si všimli, že jste po pivu příjemně uklidněni -i za to může chmel. Jeho složky totiž mají mírné sedativní účinky, které se využívají například i v lékařství. Pivo díky chmelu také déle odolává zkažení, má totiž výborné konzervační vlastnosti.
Když se někoho zeptáte, z čeho se vyrábí pivo, téměř s jistotou chmel neopomene.
Přesto se i s ním musí zacházet opatrně. Ostatně jako s každým kořením, i s chmelem může méně znamenat více. •
Příští díl: V pondělí 8. října se trochu blíž podíváme na spodní a svrchní kvašení piva.
O autorovi| Petr Košin podsládek Budějovického Budvaru