Menu Zavřít

Proč nikdo nebrečí kvůli EET (a brečí jen ODS s TOP 09)

15. 2. 2016
Autor: Euro

Byla to ironie, jakou umí vykouzlit snad jen politika. Hlavním argumentem ODS s TOP 09, jež se poslední dobou úspěšně kanibalizují v patnáctiprocentním chlívku součtu svých volebních preferencí, proti vládnímu zákonu o elektronické evidenci tržeb (EET) byla ochrana podnikatelů, tradičních voličů pravice.

Takže když sněmovna zákon po dlouhé a ošklivé poslanecké agónii minulý týden konečně schválila, souhlasil s ním nejen Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací, jichž se EET dotkne jako prvních, ale i Svaz průmyslu a dopravy i většina podnikatelských svazů. A taky veřejnosti, tedy voličů: EET podporují dvě třetiny lidí.

Souhlasíte se zavedením elektronické evidence tržeb?

Logická otázka tedy byla – a stále i je: čí zájmy dnes vlastně ODS s TOP 09 hájí? A kvůli komu jejich poslanci pateticky odešli z jednacího sálu, pokud jen nechtěli v kantýně stihnout čerstvější chlebíčky? Obě pravicové strany, které poslední dobou dají dohromady zhruba stejné volební preference jako KSČM, zkusily z EET udělat velké politicko-společenské téma. Jenže ve vzduchu místo toho visela spíš jen otrávenost z teatrálního pokrytectví.

A mimochodem i z demokracie, jíž ODS s TOP 09 zkoušely hájit spolu s údajnými zájmy podnikatelů. Když totiž demokracii v televizi hájí některé jejich kádry, začnete nostalgicky vzpomínat i na diktaturu. Navíc málokdo si dnes spojí boj za demokracii se značkou ODS, za což si tahle partaj může nejvíc sama. Jména jako Roman Janoušek či Ivo Rittig lidi dodnes straší podobně jako rozjuchaný Aleš Cibulka a jeho televizní panoptikum.

Na straně ODS stáli hromadněji voliči naposled ve volbách 2006, kdy většinu příčetných lidí vystrašil Jiří Paroubek se svým uřvaným třídním bojem a pouťovými manýry; s TOP 09 a jejím bývalým šéfem i prezidentským kandidátem Karlem Schwarzenbergem se nemalá část společnosti pro změnu naposled emotivně identifikovala během prezidentské volby. Představa Miloše Zemana a jeho bandy na Hradě nebezpečně strašila už tehdy. A to ještě nikdo neznal fakt naštvaného Jiřího Ovčáčka.


Přečtěte si o pohledu běžného hostinského na EET: Jan Šindelář: Off-line


To byly politicko-společenské momenty, které jste skutečně cítili ve vzduchu. Že rezonují, vždy poznáte podle toho, že o nich lidé vzrušeně mluví. A když o něčem vzrušeně mluví, máte jejich emoci i hlas. O EET ale skutečně téměř nikdo vzrušeně nemluvil. Tedy kromě majitele venkovského krámku, jenž v ČT mluvil o tom, že si celý život zapisuje evidenci tržeb tužkou a v obchodě mu stěží jde elektřina, natož elektronická pokladna.

Vsadím se, že ODS s TOP 09 teď mají nejen jeho hlas, byť bohužel dohromady. Ale možná to není úplně špatné jako nový a lepší začátek, jímž se na svém nedávném sjezdu tolik opíjela ODS. Jeden hlas tady, jeden hlas támhle…

Problém ODS i TOP 09 je, že jim stále chybí hlas všech těch podnikatelů (a dlouho voličů především ODS), kteří o EET už delší dobu mluví jako o šanci narovnat konkurenční prostředí. Tedy například většiny poctivých a lepších restauratérů; nejen ti totiž moc dobře vědí, proč někteří jejich konkurenti neberou platební karty a nezapočítávají do ceny jídla daně. A to přesto, že jim v restauraci elektřina jde.

ODS s TOP 09 poslední dobou připomínají psa, co si ve výběhu honí vlastní ocas. Volební preference obou stran se sice mírně mění na úkor TOP 09, v součtu však zůstávají víceméně stejné. To ukazuje jediné: oběma pravicovým stranám zoufale chybí politická agenda i společenský étos, který by je pustil z výběhu ven. Jenže zkuste se upřímně nadchnout pro Zbyňka Stanjuru nebo Františka Laudáta. Potřebovali byste k tomu sud pravého nefalšovaného metanolu.

komentáře týdeníku Euro


Čtěte další komentáře Petra Holce:

Bojuj s korupcí jako stát, podporuj ji

KL24

Velká vlastenecká válka o pár procent strachu

  • Našli jste v článku chybu?