Menu Zavřít

Proces s Čechy souzenými v Turecku bude pokračovat v červnu

10. 5. 2017
Autor: archiv Markéty Všelichové

Soud se dvěma Čechy obžalovanými v Turecku z terorismu je podle České televize odročen na 12. červen. Muž a žena, kteří tvrdí, že jsou humanitárními aktivisty, byli zatčeni loni v listopadu na turecké hranici a jsou ve vazbě. Podle českého ministerstva zahraničí si dnes prokuratura vyžádala čas na prozkoumání důkazů.

Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase turecké sdělovací prostředky označují za členy kurdské skupiny YPG, která bojuje v Sýrii a již Ankara řadí k teroristickým organizacím. Češi čelí obvinění z příslušnosti k ozbrojené teroristické organizaci a v únoru se v tureckém tisku objevila informace, že jim hrozí tresty do 7,5 do 15 let vězení.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v polovině prosince řekl, že se dvojice nechtěla zapojit do teroristických aktivit, ale hodlala na území ovládaném kurdskými jednotkami vybudovat polní nemocnici.

ebf - tip - debata

Dvojice byla podle příbuzných na humanitární misi

V ČR vznikla akční skupina, k níž patří rodiny zadržených Čechů. Ta poukazuje na neobjektivnost tureckých médií a trvá na tom, že dvojice byla na humanitární misi. Zadržena byla na hraničním přechodu z Turecka do Iráku a není podle této skupiny pravda to, co uvádí Turecko, totiž že Češi u sebe měli zbraně. Na druhé straně hranice na ně čekala lékařka z jedné irácké nemocnice, s níž chtěli Češi dohodnout podrobnosti o zprovoznění mobilní nemocnice. Pod prohlášením této akční skupiny je podepsán Janusz Konieczny.

Soud se koná v ovzduší napětí mezi Tureckem a Českem poté, co dolní komora českého parlamentu v minulých dnech uznala masakr Arménů v Osmanské říší za genocidu. Ankara usnesení kritizovala, stejně jako výroky prezidenta Miloše Zemana, který pobíjení Arménů označuje za genocidu opakovaně.

Turecko propustilo vězněného italského novináře, jenž držel hladovku

Erdogan vydání zadržovaného novináře do Německa vylučuje

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).