Menu Zavřít

Prodali Kaučuk

1. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Unipetrol

ebf - tip - debata

Společnost Kaučuk má nového majitele. Polskou chemičku Dwory, která za ovládnutí firmy zaplatila mateřskému holdingu Unipetrol zhruba 5,5 miliardy korun. Poláci údajně nabídli ze všech ostatních uchazečů o koupi Kaučuku nejvíce. O společnosti Dwory, strategickém partnerovi většinového vlastníka Unipetrolu polského PKN Orlen, se jako o novém majiteli Kaučuku hovořilo ještě před vypsáním výběrového řízení.
Smlouva o prodeji byla podepsána minulý týden, k definitivnímu vypořádání transakce však dojde až po naplnění smluvních podmínek, tedy do šesti až devíti měsíců. Kupní smlouva řeší i pokutu 17,55 milionu eur, kterou dostal Kaučuk od Evropské komise za údajnou účast v kartelu, jenž domlouval ceny a rozdělení zákazníků určitých druhů syntetického kaučuku. Součástí kupní smlouvy je mimo jiné i vytvoření společného podniku na výstavbu a provoz nové jednotky extrakce butadienu, kde Unipetrol ovládne 51 procent akcií a Kaučuk zbytek. V platnosti zůstávají i obchodní smlouvy mezi prodávajícím a prodanou firmou. Unipetrol si navíc nechá pozemky pod Kaučukem, které Dworům prodá za dva až tři roky za cenu, kterou určí nezávislý znalec.
Prodej Kaučuku přinese Unipetrolu účetní ztrátu ve výši zhruba 1,7 miliardy korun kvůli snížení hodnoty aktiv v konsolidovaných výsledcích. Unipetrol za první tři čtvrtletí loňského roku vytvořil čistý zisk 2,91 miliardy korun.
Holding se chce do budoucna zaměřit především na rafinerie, petrochemii a síť čerpacích stanic, proto se zbavuje provozů, které nesouvisejí s hlavní podnikatelskou činností. Proti prodeji Kaučuku protestují minoritní akcionáři Unipetrolu. Ti tvrdí, že firmu poškodí, neboť skutečná hodnota společnosti odpovídá osmi až devíti miliardám korun. Ekonomové však označili prodejní cenu za rozumnou a férovou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).