Menu Zavřít

PRODÁM LICENCI. ZN.: LEVNĚ

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Tendr zahájen, ale podmínky budou známy až 12. července

Inzerát v tisku, kterým ministerstvo dopravy a spojů a Český telekomunikační úřad (ČTÚ) minulé úterý oznámily začátek výběrového řízení na třetího mobilního operátora GSM, však ještě neobsahuje informace, které by investorům mohly poslouži t pro rozhodnutí, zda se zúčastnit, či nikoliv. Obdobný inzerát, kterým byl 16. října 1995 oznámen tendr na druhého operátora, již kupříkladu obsahoval údaje o výši účastnického poplatku a o základní akcionářské struktuře operátora. Vrchní ředi tel ČTÚ David Stádník vylučuje, že by strohost sdělení byla dána tím, že by státní úředníci i poradenské konsorcium CEAG stále neměli jasno, co po zájemcích budou vyžadovat a jaké podmínky k podnikání jim nabídnou. „Rámcové podmínky jsou h otovy, řekl Stádník týdeníku EURO, přičemž dodal, že samozřejmě je možné, že některé mohou být ještě upraveny. O detailech však odmítá hovořit: „Budou zveřejněny dvanáctého července v poledne.

Dohoda zbytečná.

Očekávalo se, že před zahájením tendru bude vyřešena otázka vztahu třetího operátora k současným dvěma. RadioMobil a EuroTel měly být požádány, aby výměnou za to, že ve městech dostanou část z frekvenčního koláče 1800 MHz, souhlasily se vstupem konkurenta na své anténní stožáry a s propojením sítí (vnitrostátním roamingem). Tato varianta zřejmě padla, protože ani do minulého týdne ČTÚ operátory neoslovil a nezačal s nimi vyjednávat. Potvrdila nám to mluvčí RadioMobilu Tereza Kakosová. Šéf ČTÚ Stádník nyní říká, že to již není nezbytné, protože „jsou i jiné varianty, jak problém velmi jednoduše vyřešit.

V zásadě přicházej í v úvahu dvě řešení, jak by mohl třetí operátor rychle pokrýt území ČR bez souhlasu konkurentů, ale s částečným využitím jejich infrastruktury.

První je připojit se na sítě RadioMobilu a EuroTelu prostřednictvím zahraničních roamingových partnerů (EURO 26/98).

Druhé řešení, v tuto chvíli asi pravděpodobnější, počítá s tím, že třetí operátor zároveň s licencí na pásmo 1800 MHz dostane pro venkovské oblasti i frekvence v pásmu 900 MHz - tedy pásmo, které využívá i EuroTel s Ra dioMobilem. Souhlasu nynějších operátorů by pak zřejmě nebylo třeba, protože z licenčních podmínek, které v roce 1996 podepsali, údajně vyplývá povinnost konkurenci v systému GSM 900 na stožáry pustit.

Ceny v tajnosti.

Vyřešena zatím není otázka ceny licence. Ministerstvo dopravy na konci roku 1998 předběžně počítalo s tím, že za 20letou licenci vítěz tendru zaplatí osm milionů USD. V polovině června pak Zdeněk Chalupský z ČTÚ týden íku EURO řekl, že se počítá s cenou mezi deseti až patnácti miliony USD. I to by však ve srovnání s Maďarskem, kde obdobnou licenci vydražilo konsorcium Vodafone/Air Touch za 203 miliony USD, bylo neúměrně málo. Ředitel ČTÚ Stádník o konkrétní ceně stále nehodlá hovořit. V ČR se prý ale rozhodně dražit nebude, nabídky se budou posuzovat podle jiných kritérií, „rovněž vysoce hmatatelných .

Názory na to, jakou metodu zvolit - zda pevnou cenu, či licitaci - se liší. Ladislav Chrudina, bývalý náměstek ministra hospodářství, dnes poradce v oboru telekomunikací, s postupem úřadů souhlasí. „Je lepší, když investor peníze dá do sítě a do služeb než za licenci. Umožní to i nižší tarify. Navíc nejbohatší firma nemusí zákonitě být i nejlepší. Majitel třetí licence by podle Chrudiny neměl zaplatit o mnoho více, než zaplatili konkurenti. Podle našich informací EuroTel s RadioMobilem v roce 1996 zaplatily patnáct milionů USD. V Maďarsku zaplatili obdobní operátoři (Westel a Pannon) po 50 milionech USD, opět podstatně více.

A jak je na tom Maďarsko s cenami? Pravdou je, že ačkoliv nejlevnější měsíční paušály tamních operátorů GSM 900 jsou levnější než u nás (v přepočtu zhruba 180 Kč u sítě Westel oproti 325 Kč u nejlevnějšího českého tarifu EuroTel STAR T) a také aktivační poplatky jsou nižší (Westel v přepočtu jen asi 1650 Kč, v ČR Radio- Mobil 2410 Kč), za samotné hovory musí Maďaři podle našich hrubých propočtů zaplatit dvakrát tolik než Češi. Počet majitelů mobilního telefonu je ale v obou srovnatelně velkých zemích téměř totožný (v Maďarsku 1,1 a v ČR 1,2 milionu). Patrick Z andl z Mobil serveru si myslí, že „maďarský model draze prodávaných licencí není nejvhodnější a „přidělení licence podle zpracovaného plánu by bylo lepší . Zároveň však varuje, že to „více otevírá možnosti korupce .

CIF24

Mobilní sňatky.

Operátoři na konečné podmínky nečekají a již potvrzují svou účast v tendru. Firma Aliatel (dceřiná společnost rozvodných energetických závodů) se podle neoficiálních, ale důvěryhodných informací z konce minulého týdne soutě že zúčastní spolu se skandinávským Telenorem. Již dříve nám svůj zájem o český trh potvrdila kanadská společnost Telesystem International Wireless, která má mít v ČR za partnery mediální Beseda Holding a IPB (EURO 25/99 „Mobilní linka vede do TV Nova ). Minulý čtvrtek znovu potvrdil zájem o účast Radiokontakt Operator, který chce jít do tendru s France Telecom.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).