Menu Zavřít

Prodaná pětina

4. 11. 2005
Autor: Euro.cz

RPG

KL24

PRAHA (foj) - Nadnárodní skupina RPG, které šéfuje a již spoluvlastní Zdeněk Bakala, má nové akcionáře. Americké společnosti First Reserve Corporation a American Metals and Coal International (AMCI) koupí společně v RPG devatenáctiprocentní podíl. Hodnotu transakce zúčastněné strany nezveřejnily. Nejcennějším a takřka jediným majetkem RPG jsou černouhelné doly OKD, které Bakala spolu se svými partnery v RPG koupil za zhruba deset miliard korun.
First Reserve je největším a nejstarším private equity fondem celosvětově se specializujícím na energetiku, AMCI je těžební, obchodní a marketingová společnost, která působí především v USA, Číně a Austrálii.
„Naše partnerství s First Reserve a AMCI je významným krokem v naplňování naší dlouhodobé strategie vytvořit široké, oborově profilované investiční portfolio v regionu střední a východní Evropy,“ uvedl v prohlášení Zdeněk Bakala. Rovněž dodal, že přítomnost zkušených zahraničních investorů, kteří se přímo orientují na obory, ve kterých OKD podniká, výrazně posílí společnost, její know-how i postavení na trhu celého regionu. „First Reserve a AMCI zároveň rozšíří naše odbytové možnosti a otevřou přístup na další trhy pro export ostravského uhlí,“ dodal Bakala. Šéf First Reserve William Macaulay k tomu řekl: „Příležitost rozšířit naši celosvětovou investiční strategii také do střední a východní Evropy je něčím, čemu nebylo možné odolat, obzvlášť po boku takových partnerů, jakými jsou RPG a AMCI.“
Finančník a uhlobaron Bakala již dříve oznámil, že chce vybudovat novou velkou průmyslovou skupinu, která bude působit v regionu střední a východní Evropy. Nedávno koupil elektrárnu v Maďarsku, přes RPG se chce zúčastnit i privatizace uhelných dolů v Polsku.

  • Našli jste v článku chybu?