Menu Zavřít

PRODEJ ODLOŽEN, TENDR ODPÍSKÁN

27. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Aliatel

PRAHA – Prodej telekomunikační společnosti Aliatel se opět odkládá. „Ještě tak měsíc budeme muset počkat, uvedl v rozhovoru pro týdeník EURO generální ředitel a předseda představenstva Jihočeské energetiky Jan Špika. Společnost z jihu Čech, která zjara převzala akciové podíly dalších regionálních dis–tributorů elektřiny, ovládá nyní šedesát procent Aliatelu. Zbytek drží německá RWE Telliance.

Ještě na konci května se zdálo, že podpis smlouvy je otázkou několika málo dnů. Špika jako důvod neustálých průtahů minulý čtvrtek uvedl, že zájemci si chtějí před koupí vše „důkladně prověřit . Jak vyplynulo již z dřívějších zjištění týdeníku EURO, investoři jsou nervózní především ze smluv, na jejichž základě má Aliatel pronajatá od elektrorozvodných závodů optická vlákna (EURO 27/2000).

WT100

Jan Špika tvrdí, že o koupi mají zájem tři firmy, aniž by byl konkrétní. Neověřené informace uvádějí, že je mezi nimi stále ještě americko–německé firma Callino, druhou je britská Energis a třetí francouzská Vivendi. Zájem poslední firmy by mohl souviset s tím, že se má také stát strategickým partnerem společnosti CEZTel, telekomunikační dcery elektrárenské a rozvodné společnosti ČEZ. CEZTel a Aliatel by si totiž jinak byly navzájem přímými konkurenty.

Nevyjasněné vlastnické poměry způsobily, že Aliatel se nakonec rozhodl nevstoupit do soutěže o tři licence na bezdrátové FWA sítě (nabídky do tendru musí firmy předat již toto úterý). Pro Aliatel to znamená dosti tvrdou ránu, protože licence je považována za vstupenku do první telekomunikační ligy. Z průtahů kolem prodeje zcela jistě nemají radost ani nedávní akcionáři Aliatelu – regionální rozvodné závody – kteří stále čekají, až jim Jihočeská energetika za akcie zaplatí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).