Menu Zavřít

Prodej OKD: státu doly, věřitelům almužnu

2. 9. 2017
Autor: čtk

Drtivá většina věřitelů odhlasovala reorganizační plán zkrachovalé důlní společnosti OKD, počítající s prodejem dolů státní firmě Prisko za 79,6 milionu korun. I když zástupci vlády, odborů a manažeři těžebního podniku hovoří o nejlepším možném řešení a udržení zaměstnanosti a sociálního smíru na Ostravsku, je namístě upozornit na četné pochybnosti.

Věřitelé hlasovali pro, i když v blízké době nedostanou téměř nic. Výjimku tvoří zajištění věřitelé Zeppelin CZ a Compass Group, kteří získají dlužných 50,6 milionu korun v plné výši. Na ostatní v první fázi zbývá symbolických 62 milionů korun. V závislosti na tom, kolik držitelů sporných pohledávek uspěje v následných sporech, dostanou věřitelé nazpět od 0,35 do 2,59 procenta dlužné částky.

Insolvenční správce Lee Louda k tomu dodává, že ve hře jsou ještě pohledávky za bývalými manažery a vlastníky OKD (skupina NWR a za ní stojící byznysmeni Zdeněk Bakala a Peter Kadas). Nové vedení OKD na ně podalo tři žaloby v celkové výši 50 miliard korun, domáhá se tím vrácení peněz vysátých z české těžební společnosti během let 2006 až 2012. Jenže jak ukazuje například spor Švýcarska s bývalými vlastníky Mostecké uhelné, podobné spory se mohou protáhnout i na deset let a výsledek bývá nejistý.

Zvolený postup není z principu špatný, ale přináší s sebou několik rizik do budoucna. Zástupci vlády, odborů, manažerů OKD a také insolvenční správce Louda se během posledního roku dopustili několika chyb, které se mohou státu do budoucna prodražit. Pojďme si připomenout aspoň hlavní výhrady.

1. Zestátnění za pár korun

Výsledky OKD za první pololetí byly impozantní. Díky skokovému nárůstu cen koksovatelného i energetického černého uhlí vykázal zbankrotovaný podnik provozní zisk 2,28 miliardy korun. Na účtech měl ke konci června 2,37 miliardy korun. Náklady na těžbu jedné tuny uhlí byly po celé první pololetí nižší než prodejní cena.

Navzdory těmto skvělým výsledkům má doly a další aktiva OKD odkoupit Prisko kontrolované ministerstvem financí za pouhých 79,6 milionu korun. Je až s podivem, že věřitelům tento způsob prodeje vyhovuje. Spíše než řešení bankrotu v tržní ekonomice to připomíná vyvlastnění dolů podle scénáře z října roku 1945.

2. Ignorovaný investor z USA

Insolvenční správce Louda ani vedení OKD nikdy zcela nevysvětlili, proč odmítli nabídku americké investiční společnosti Alcentra ze skupiny banky BNY Mellon. Alcentra přitom za OKD nabízela 540 milionů korun, tedy téměř sedmkrát vyšší částku. Místo vážného zájmu se Alcentra stala terčem nepodložených pomluv, že se jedná o firmu spjatou s bývalým vlastníkem OKD Zdeňkem Bakalou.


Dlouhé stíny v OKD. Čtěte komentář Miroslava Zámečníka

Makrooko Miroslava Zámečníka


Alcentra se chce bránit všemi dostupnými prostředky. Podala podnět Evropské komisi týkající se podezření na nepovolenou státní podporu. Komise v minulém týdnu oznámila, že se bude stížností zabývat. Právníci zastupující Alcentru nevylučují ani podání arbitrážní žaloby vůči České republice.

3. Neuznaných deset miliard

Arbitráží hrozí také Citibank, která po OKD vymáhá spornou pohledávku za 9,53 miliardy korun. Jedná se o nárok držitelů dluhopisů mateřského holdingu NWR, za který se OKD zaručila. Citibank vymáhá též půjčku NWR ve výši 621 milionů korun z roku 2014. Jenže správce Louda obě pohledávky odmítl jako neplatné. Orgány OKD je prý nikdy neschválily způsobem, který vyžadují české zákony.

Právníci zastupující Citibank vše vidí z opačného pohledu. Upozorňují na fakt, že soud platnost pohledávek nezpochybnil (k řešení sporu se zatím nedostal). Uvádějí i další argumenty. Představenstvo OKD při podání insolvenčního návrhu v loňském květnu zahrnulo pohledávky Citibank mezi platné. Stejně tak vedení OKD uznalo platnost pohledávek v žalobě, kterou podalo na bývalé vlastníky Bakalu a Kadase.

Právě podobné chyby, kdy manažeři OKD a správce uznávají a popírají pohledávky podle toho, jak se jim to právě hodí, zvyšují šance nespokojených věřitelů a investorů v případném arbitrážním sporu.

OKD: 16 měsíců od bankrotu
3. 5. 2016 zahájeno insolvenční řízení s OKD
9. 5. 2016 Krajský soud v Ostravě rozhodl o úpadku firmy
12. 8. 2016 soud povolil reorganizaci OKD v režii představenstva
1. 3. 2017 americká Alcentra nabídla odkup dolů za částku 540 milionů korun
21. 3. 2017 vedení OKD není spokojeno s nabídkou Alcentry, začalo jednat o prodeji dolů státu
6. 4. 2017 podpis smlouvy o převzetí dolů se státní firmou Prisko
10. 4. 2017 představenstvo OKD zveřejnilo první verzi reorganizačního plánu
12. 7. 2017 datum zveřejnění aktualizované verze reorganizačního plánu
24. 8. 2017 věřitelé schválili reorganizační plán včetně prodeje dolů Prisku

Čtěte také:

Sobotka hájil privatizaci OKD. Soudit mají toho, kdo z firmy vytahal peníze

ebf - tip - debata

Soud odmítl Bakalovu stížnost ohledně miliardového sporu

Trhliny v prodeji OKD: státní zástupce se zastal odmítnutých Američanů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).