Menu Zavřít

Prodejnu napájí obecní elektrárna

4. 3. 2019
Autor: Euro.cz

Na Opavsku zprovoznili unikátní mikroelektrárnu Wave. Úřad, zbrojnici a prodejnu zásobuje teplem i elektřinou z biomasy

V Mikolajicích na Opavsku nežijí ani tři stovky obyvatel, přesto nejde o ospalou vesnici trpící jakoukoliv absencí komunitního života, jako je tomu řadě jiných malých sídel v Česku. Aktivní jsou místní dobrovolní hasiči, v obci se každoročně pořádá řada kulturních akcí, a obecní společnost Služby Mikolajice dokonce provozuje hospodu U našich a prodejnu smíšeným zbožím s poměrně velkorysou otvírací dobou.

Právě prodejna ovšem donedávna představovala i jednu z největších starostí obce: až příliš zatěžovala obecní rozpočet. „Hodně jsme na prodejnu dopláceli a hledali proto možnosti, kde uspořit.

Jedna z variant byla, že si budeme vyrábět elektřinu,“ vysvětluje starosta Martin Krupa. Logickou možností by byla plynová kogenerace, v Mikolajicích ovšem není zaveden plyn. Řešení se však naskytlo v unikátní mikroelektrárně Wave, která vyrábí elektřinu a teplo z biomasy a svým řešení je jediná na světě.

Na Opavsku šla mikroelektrárna o tepelném výkonu 43,5 kilowattu a elektrickém výkonu 1,43 kilowattu poprvé do ostrého provozu. Vedle obchodu vytápí a zásobuje elektřinou i hasičskou zbrojnici a obecní úřad. Elektrárna je navíc napojená na fotovoltaické panely a bateriové úložiště. „Chtěli jsme systémovou úsporu, tedy ne nějakou dotaci na plat prodavačky,“ vysvětluje starosta motivaci vedení obce. Na elektřině ušetří obec 80 tisíc korun ročně, dalších 120 tisíc na platu topiče. „Zrušili jsme ale také třeba šest jističů, což znamená měsíční úsporu dva tisíce korun,“ počítá Krupa.

Celková investice vyšla na 4,4 milionu korun, většinu však pokryla dotace z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Obec tak musela doplatit pouze 900 tisíc korun, které se jí vrátí za necelých pět let.

Počítá se přitom minimálně s patnáctiletou životností mikroelektrárny.

sériová výroba startuje

Wave vyvinuli v Univerzitním centru energeticky efektivních budov Českého vysokého učení technického v Praze.

Pozornost si získala už před třemi lety, když získala cenu E. ON Energy Globe Award ČR neboli ekologického Oskara.

Podle šéfa realizačního týmu Jakuba Maščucha je zájemců o elektrárnu řada a příští roky by měla jít elektrárna do malosériové výroby. „Zákazníky jsou obce, velké statky, malé podniky. Aktuálně máme třeba poptávky dvou penzionů s wellness,“ vysvětluje Maščuch.

Mělo by se však jednat o trošku větší elektrárny než na Opavsku, kde byly podmínky trochu specifi cké. „Kvůli aranžmá celého projektu jsme museli jít s výkonem trošičku dolů. Malosériovou výrobu budeme spouštět na 120 kilowattech tepelného a šesti kilowattech elektrického výkonu,“ popisuje Maščuch. Ačkoliv výkon bude více než dvojnásobný, cena by neměla být o mnoho vyšší.

Ozývají se dokonce i zájemci z Ruska a Severní Ameriky. Ačkoliv se však podle Maščucha jedná o produkt s obrovským exportním potenciálem, na vývoz ještě není připraven.

Wave vyvinuli v Univerzitním centru energeticky efektivních budov Českého vysokého učení technického v Praze. Pozornost si získala už před třemi lety, když získala cenu E. ON Energy Globe Award ČR, neboli ekologického Oskara.

WT100

O autorovi| Jan Brož, broz@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?