Menu Zavřít

Prodělané miliardy v textilu. Skupině R2G se investice do PFNonwovens nevyplácí

7. 9. 2019
Autor: čtk

Investice Oldřicha Šlemra, Eduarda Kučery a Pavla Baudiše do textilky PFNonwovens se nevyplácejí. Zatím jsou v minusu téměř 2,5 miliardy.

PFNonwovens, ještě pod původním názvem Pegas, patřil před 15 lety mezi nejziskovější společnosti s českými vlastníky. Firma založená a většinově vlastněná Jiřím Trávníčkem sloužila jako příklad úspěšné české firmy založené po roce 1989 takříkajíc na zelené louce. Rychle se zařadila mezi významné evropské výrobce netkaných textilií, které se používají v dětských plenkách či jiných hygienických potřebách.

Od roku 2005 firma prošla řadou změn, ať už to byl prodej podniku finančním investorům, vstup na pražskou burzu, či zahraniční expanze zahrnující i pořízení výrobních linek v Egyptě a Jihoafrické republice. Před dvěma lety majoritu v podniku, následně přejmenovaném na PFNonwovens, získala skupina R2G vedená Oldřichem Šlemrem. Jenže znojemská textilka už dnes není takovým strojem na peníze, jakým bývala v minulosti.

Hubenější zisky se promítají do hodnoty akcií společnosti PFNonwovens, které zejména od loňského prosince postupně padají. Vyschl také tok dividend směrem k akcionářům. S nimi se firma podělila o zisk naposledy před dvěma lety. Loni ani letos znojemská textilka dividendu nevyplatila.

Nakoupili moc draho

Společnosti s roztříštěným vlastnictvím a bez majoritního akcionáře jsou ve Spojených státech či západní Evropě běžné, u nás nikoliv. Mezi nemnoho výjimek patří banka Moneta. Ještě před třemi lety byl takovou společností i Pegas Nonwovens. Avšak bylo jen otázkou času, kdy se objeví investor a majoritu si na burze koupí.

Této příležitosti se v létě roku 2017 chopila investiční skupina R2G, za níž stojí bývalý spoluvlastník České gumárenské společnosti Oldřich Šlemr. Menší podíly zde také mají zakladatelé úspěšné antivirové firmy Avast - Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Skupina R2G během několika měsíců skoupila téměř 89 procent akcií Pegasu, což vyšlo na více než 7,8 miliardy korun.

 Vývoj kurzu akcií PFNonwovens na pražské burze

Z dnešního pohledu se ukazuje, že tři úspěšní byznysmeni zaplatili za znojemskou textilku příliš vysokou cenu. Většinu akcií získali během veřejné nabídky po 1010 korunách za kus. Jenže aktuální cena na pražské burze dosahuje jen 690 korun. Jednoduchý matematický výpočet odhalí, že Šlemr, Baudiš a Kučera na této investici prodělávají zatím 2,45 miliardy korun.

Dlužno dodat, že Baudiše a Kučeru tato ztráta nemusí tolik mrzet. Stále patří mezi největší akcionáře Avastu, jehož akcie za posledních 12 měsíců vylétly nahoru o 50 procent. V horší pozici je většinový podílník skupiny R2G Oldřich Šlemr, který přišel o nemalou část peněz ze sumy 15,7 miliardy korun, kterou utržil na jaře 2016 za prodej gumáren švédskému koncernu Trelleborg.

Nízké marže, vysoké dluhy

Podle výsledků hospodaření, které PFNonwovens zveřejnil na konci srpna, se společnosti nedařilo. Například ve druhém čtvrtletí klesla výroba netkaných textilií meziročně o tři procenta a čistý zisk dosáhl jen necelých 45 milionů korun. Společnost vedle klesajících ziskových marží sužuje také vysoké zadlužení. Vydané dluhopisy a bankovní úvěry ke konci června v součtu dosahovaly výše 6,25 miliardy korun.


Nová vlna českého byznysu: Expanduj, dokud můžeš


K lepším výsledkům nepřispělo ani červnové spuštění výroby v novém jihoafrickém závodě. „Výsledky jsou rozhodně zklamáním. Na druhou stranu si myslím, že problémem není nedostatečná poptávka po produktech společnosti, ale neefektivní řízení skladových zásob. Potíže s neefektivní výrobou však podle nás ze dne na den vyřešit nepůjdou a pozitivní vliv nových linek nebude dostačující,“ komentoval výsledky akciový analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Společnosti zatím nepomohla ani expanze do Spojených států amerických. Skupina R2G totiž v červnu loňského roku koupila dalšího výrobce netkaných textilií - americkou společnost First Quality Nonwovens s výrobním závodem v Hazletonu v Pensylvánii. Ta je dnes sesterskou společností české PFNonwovens. Jak lze vyčíst z výroční zprávy zastřešující struktury PFNonwovens Holding, nákup americké firmy vyšel na 3,84 miliardy korun. Dalších 4,74 miliardy korun pak čeští investoři poskytli formou dlouhodobé půjčky.

Přečtěte si také:

Věřitelé a soud schválili reorganizaci textilky Veba Broumov, podnik získá Otakar Moťka

Šéf Trinity Bank Lapčík: Stavíme osmý div světa

Čeští střihouni. Textilní průmysl táhnou rodinné firmy

Jen ty mašiny roztlučme aneb Proč textilky přiváděly lidi do náruče komunismu

KL24

Český byznys žije: tuzemské firmy skupují domácí magnáti i velcí zahraniční hráči

  • Našli jste v článku chybu?