Menu Zavřít

Vyhněte se vyhoření. Tři triky, které vám pomohou zůstat produktivní

20. 3. 2018
Autor: Profimedia.cz

Jak vydržet ve vysokém pracovním tempu a být produktivní? Osvojte si několik jednoduchých triků, které vám pomohou dosáhnout lepších výsledků bez rizika vyhoření.

V pracovním i běžném životě se musí lidé vypořádat s množstvím úkolů, které představují zátěž a ztěžují soustředění. Stihnout vše, co má člověk naplánováno, může být těžké, ne-li nesplnitelné. Osvojte si tři jednoduché triky, které doporučila specialistka na růstové myšlení Nela Canovic na webu Quora.com.

Staňte se pánem vlastního času

Valí se na vás úkoly a máte pocit, že je nemůžete všechny stihnout? Nejste sami. Navíc se dá předpokládat, že pracovní i životní tempo se bude dál zrychlovat. Klíčem je neprokrastinovat a netlačit úkoly před sebou. Místo toho se je naučte lépe plánovat. Nejlepším způsobem jak na to, je zlepšit time managment, tedy zefektivnit využití času. Tyto techniky pomůžou:

Detailně si naplánuje den. Nesoustřeďte se jen na pracovní povinnosti, ale i na osobní život. Pokud chcete mít čas pro sebe, vyčleňte si ho.

Použije pomocnou techniku pro lepší time managment. Rozdělte si čas na menší úseky, pomůže to lépe se soustředit na daný úkol.

Odstřihněte se od okolí. Vyčleňte si čas pro nejdůležitější úkoly, kdy vás nikdo nebude rušit. Vypněte telefon, odložte kontrolu e-mailů a dejte okolí vědět, že jste nedostupní. Vyhněte se také dalším zdrojům rozptýlení, například médiím a to tradičním i sociálním.

Delegujte povinnosti, outsourcujte. A to nejenom pracovní úkoly. Potraviny se dají nakoupit online, na domácí práce si můžete najít výpomoc, výměnu oleje zajistí autoservis i s vyzvednutím a vrácením vozu. Pokud nestíháte, nebojte si říct o pomoc. Uvolníte si tak ruce a budete se moci soustředit na důležitější úkony.


Bolestné vykoupení: jak se zotavit ze zhoubného vztahu? Tyto tipy poradí

 Problematický vztah, ilustrační foto


Myslete na své biologické hodiny

Mozek nepracuje v průběhu celého dne stejně. Stejně jako vy funguje jinak ráno i večer. Důležité je naslouchat svému tělu a přizpůsobit se svým biologickým hodinám. Maximalizujete tím svou energii. Typický den pro většinu lidí vypadá následovně:

Ráno. Začátek dne obvykle mívá pomalý rozjezd, je tedy vhodné se soustředit na úkoly, které vyžadují hodně soustředění. Někteří vědci se domnívají, že vrchol mozkové aktivity nastává dvě až čtyři hodiny po probuzení.

Odpoledne. Polední pauza a následujících pár hodin se skvěle hodí pro spolupráci s kolegy. V tomto čase se lidé spíše scházejí. Je to proto ideální čas pro brainstorming, meetingy či porady

Večer. Po šesté hodině večer mozek zpomaluje. Nastává tím vhodný čas pro odložení každodenních starostí a zaměření se na kreativní činnosti. Večery jsou také dobou pro strategické plánování a osobní rozvoj.


Hořet ano, vyhořet ne. Jak se bránit stresu a syndromu vyhoření

 Pracovní vytížení, ilustrační foto

ebf - tip - debata


Nabijte se energií

Cvičení je dobré nejen pro fyzickou kondici, ale také pro funkce mozku. Pravidelné cvičení zlepší dlouhodobou paměť i kognitivní funkce. V dnešní uspěchané době sice může být těžké najít si na cvičení čas, při vhodně zvolených cvicích stačí i méně než 30 minut denně. Můžete se věnovat józe, běhat nebo se třeba zaměřit na silové cviky. Tělo i mozek vám poděkují.

Dále čtěte:

Postavte se bossingu: tyto signály napoví, že vás šéf zneužívá

15 důvodů, proč ještě nejste bohatí. A nejspíš ani nebudete

7 zvyků profesionálních pilotů, které vám pomohou být úspěšnější

Buďte jako Buffett a Gates. Alespoň pět hodin týdně studujte


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).