Menu Zavřít

Profesionálové

11. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Nejvýkonnější špionážní agentura je ta, která má výsledky, ale nikdo o nich neví

Je britská MI5 výkonnější tajná služba než americká CIA, když dokázala odhalit „britské 11. září“ a předejít mu? Těžko soudit. Zkuste si představit, co by se dělo, kdyby CIA na plán teroristů zaútočit na Ameriku unesenými letadly včas přišla, zločince ještě před nástupem na letadel pochytala a o pár hodin později vydala prohlášení, že „zabránila masakru nedozírných rozměrů“.
Nebylo by žádné „11. září“, to datum by si prostě nikdo nepamatoval. Nebylo by proč. Budovy World Trade Center v New Yorku by stály na svém místě. Pentagon by se nemusel opravovat. Nezahynuly by stovky lidí.
A dalo by se pokračovat. Spojené státy by zřejmě nezaútočily na Afghánistán, útočiště Usámy bin Ládina. A už vůbec ne na Irák s jeho zbraněmi hromadného ničení. Západní svět by nevedl válku s terorem, al-Káidu by nejspíš znalo jen pár bezpečnostních expertů. Prezident George W. Bush, bojovník proti terorismu, by možná nebyl napodruhé zvolen.
A co je paradoxní: americké bezpečnostní složky včetně CIA by měly nižší rozpočet a slabší politickou podporu. Proč? Jednoduše proto, že udělaly svoji práci a zabránily masakru. Takže proč jim přidávat?! Přesně v takové situaci je nyní britská MI5. „Odhalila teroristický plán na útoky nevídaných rozměrů, které měly způsobit ztrátu významného množství lidských životů,“ prohlásil britský ministr vnitra John Reid. Službě se zřejmě podařilo nasadit svého člověka přímo doprostřed „hnízda“.
Teroristé - Britové jich zatím pozatýkali čtyřiadvacet – prý chtěli vyhodit do vzduchu devět až jedenáct velkých civilních dopravních letounů na linkách z Británie do Ameriky. Tajná služba dokonce zjistila, že útok měl být proveden pomocí tekutých chemikálií, které měly za určitých okolností explodovat. Měly být ukryty v osobních zavazadlech, například v lahvích od energetických nápojů, mp3 přehrávačích nebo mobilních telefonech.
Dejme tomu, že zlikvidovaných transatlantických letadel mělo být deset. V každém z nich mohlo sedět dvě stě, ale třeba až 369 lidí (British Airways létá s Boeingem 747-400, do kterého se vejde 351 pasažérů, 16 letušek a stewardů a dva piloti). Takže mrtvých mohlo být teoreticky až 3690. Hrozivé číslo, to by byla opravdu katastrofa nevídaných rozměrů.
Co by následovalo? O události by se dozvěděl prakticky každý na této planetě. Ještě hodně dlouho by se v televizích objevovaly záběry trosek letadel, snímky z pátrání po mrtvolách plovoucích na hladině oceánu. V novinách by byly k vidění fotografie plačících pozůstalých. Obrázky sebevražedných teroristů s jejich životopisy a postřehy sousedů, učitelů a příbuzných… A co by se asi po úspěšném útoku dělo v jižním Libanonu mezi příslušníky Hizballáhu? Jak by reagovali další radikální islamisté? Jak by se zachoval Írán? Vývoj by se mohl vymknout jakékoli kontrole.
Jenomže britská MI5 takový scénář překazila. Pozatýkala přes dvě desítky podezřelých, zřejmě i s jejich vražednou výbavou, a britská vláda a policie zpřísnily kontroly na letištích. Teď ale bude následovat druhá, nudnější fáze případu: MI5 bude muset u soudu dokázat, že zatčení opravdu šílený útok naplánovali a chtěli ho i provést. A to bude hodně obtížné. Tajná služba totiž - aby neohrozila životy svých lidí a jejich informačních zdrojů - zcela jistě nebude moci vyzradit všechny své trumfy.
Právě proto, že veřejnost se nemůže z bezpečnostních důvodů nikdy dozvědět celou pravdu, se objeví spekulace o tom, že si britská tajná služba celou kauzu vymyslela - nebo v lepším případě trochu „přibásnila“, jen aby mohla ukázat, jak je dobrá.
Ale to bude vše. Záběry letadla bořícího se do mrakodrapu World Trade Centre v New Yorku si všichni pamatujeme. Skoro každý zná Mohameda Attu, vůdce teroristů-sebevrahů z 11. září 2001. Na 10. srpen 2006 si za pár týdnů nikdo nevzpomene. Ten den se přece nic zvláštního nestalo. Kromě toho, že MI5 splnila svoji povinnost, a proto zřejmě nedostane v příštích letech ze státního rozpočtu tolik peněz, kolik by si přála. A kromě toho, že George Bush dostal příležitost prohlásit, že svět je i nadále ve válce s „muslimskými fašisty“.
Dalo by se říct, že MI5 v roce 2006 je zřejmě kvalitnější tajná služba než CIA “model 2001”. Ale že jí to vlastně k ničemu není. Nejvýkonnější špionážní agentura je totiž ta, která má výsledky, ale nikdo o nich neví. Je to hodně nevděčná práce.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).