Menu Zavřít

Profil: Železná lady Margaret Thatcherová by se dnes dožila devadesáti

13. 10. 2015
Autor: čtk

Lidem narozeným ve znamení Vah prý schází rozhodnost, vyhýbají se konfliktům a neumějí říkat ne. Nic z toho neplatí pro baronku z Kestevenu, první premiérku britských dějin, Margaret Thatcherovou.

Margaret Robertsová vystudovala v Oxfordu chemii a práva a nějaký čas pracovala jako chemická laborantka. V 25 letech se provdala za obchodníka Denise Thatchera, s nímž měla dvojčata Carol a Marka. V jejich šesti letech maminka prvně zasedla do Dolní sněmovny parlamentu.

Politika se jí tak zalíbila, že chemii pověsila na hřebík. Thatcherová milovala velké výzvy. První se stal prostý fakt, že v politice vybočovala už jako žena, a to zvláště ve své Konzervativní straně. Druhou byl její projev na míle vzdálený politickému ptydepe. Jednala vždy věcně, upřímně a nekompromisně, což nebyl nejlepší recept na oblíbenost. Z té si ale nikdy moc nedělala.

Za vrchol její kariéry bylo považováno už zvolení šéfkou strany v roce 1975. Ke zděšení odpůrců se jí ale v roce 1979 podařilo vyhrát volby a stát se historicky první britskou premiérkou. Země na tom tehdy nebyla právě nejlépe. Výše platů byla jen poloviční oproti západnímu Německu a dokonce i Italové vydělávali nominálně o třetinu více.

Chronické stávky

Znárodněný průmysl byl paralyzován chronickými stávkami, paralelním centrem moci se staly odborové centrály, jež ve státu viděly pečující chůvu.

Recept Thatcherové byl prostý: méně státu a daní, více privatizace a osobní odpovědnosti. Zatímco o tom jiní mluvili, premiérka se to rozhodla i za cenu vyšší nezaměstnanosti uskutečnit. Nebýt války o Falklandské ostrovy, další volební období by už strávila asi opět v opozici. Vítězné tažení však přineslo ještě větší volební zisk než v roce 1979.

To už si Tchatcherová troufala i na hornické odbory. Dala zavřít prodělečné doly a horníky nechala rok stávkovat, dokud nevyschly odborové pokladny. Proměnilo to ekonomiku země. Neefektivní průmysl byl nahrazen převážně službami. Nakonec Thatcherová dosáhla i třetího premiérského mandátu.V něm zažila další zářivý úspěch, pád železné opony. Její životní kariéra se však již chýlila ke konci.

MMF24


Čtěte také:

Britské konzervativce rozděluje otázka, jestli zůstat v EU

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).