Menu Zavřít

Program vlády: zn. Tajný

2. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Poslanci se kvůli vyslovení důvěry úřednické vládě Jana Fischera sejdou netradičně v neděli 7. června po evropských volbách. I když nový kabinet už schválil své programové prohlášení, zákonodárci jeho znění zatím neznají. A některým to vadí.

Autor: Isifa.cz

V minulosti bývalo dobrým zvykem, že poslanci i veřejnost znali programové prohlášení vlády brzy po jeho schválení. I když je definitivně odsouhlasil Fischerův tým už minulé pondělí, ještě v týdnu jeho text tajil a uváděl, že se zatím nerozhodl, zda je zveřejní před tím, než je předloží sněmovně. Podle premiéra Jana Fischera nebudou priority žádným překvapením. „Předsednictví, deficit rozpočtu ne větší než 170 miliard korun,“ prohlásil těsně po jednání vlády. Pevně věří, že důvěru Poslanecké sněmovny získá. Je to navíc pravděpodobné, protože Fischer potvrdil, že obsah prohlášení konzultoval s předsedy ODS, ČSSD a Strany zelených, které se na sestavení vlády podílely a navrhly kandidáty na ministry. Sociální demokraté a zelení dokonce premiérovi předložili náměty, k nimž by měl při sestavování programu přihlédnout. Premiér potvrdil, že většinu z připomínek akceptoval.

Žádná programová překvapení

Vláda, která nemá dělat žádné razantní změny, bude mít podle slov Jana Fischera „velmi stručné a sevřené“ programové prohlášení, které se „do naprosté většiny stranických doporučení“ dokázalo vejít. Podle dohody politických stran, které stojí za vznikem překlenovacího kabinetu, by základním kamenem činnosti vlády mělo být dokončení českého předsednictví EU, opatření proti dopadům hospodářské krize a příprava úsporného rozpočtu na příští rok.

Podle šéfa Strany zelených Martina Bursíka kabinet podpoří recyklaci odpadů, sníží skládkování bioodpadu, bude chránit „na vědeckém základě“ Šumavu a podpoří efektivní využívání energie a úspory. V oblasti lidských práv bude vláda chránit práva dětí, rovné příležitosti pro ženy a muže a význam neziskového sektoru. Podpoří také obce při řešení problematiky sociálně vyloučených lokalit. Podle Bursíka nepostihnou plánované rozpočtové škrty rezort školství. Naopak novou státní energetickou koncepci schválí podle náměstka ministra životního prostředí Jana Dusíka zřejmě až příští vláda vzešlá z podzimních voleb. „Je to otázka, která není v charakteru této vlády,“ prohlásil. Zaměstnavatelé žádají, aby nebyly pozastaveny práce na státní energetické koncepci a neutlumovaly se proexportní aktivity státu.

O některých podmínkách politických stran však bude podle Fischera ještě řeč. Spornou otázkou stále zůstává privatizace pražského letiště, kterou chce ČSSD zastavit. Je to jeden z bodů, jejichž splněním podmiňuje svoji podporu Fischerovy vlády. Podle Fischera však v programovém prohlášení bude chybět výčet připravovaných privatizací či státních zakázek. „Budeme určitě jednat o tom, jak pokračovat v privatizaci třeba pražského letiště, protože my se domníváme, že v těch úkonech administrativně-technických je možné a rozumné pokračovat,“ prohlásil premiér. Ale o finálním řešení těchto věcí nebude podle něj rozhodovat tato vláda. Pokračovat v přípravě privatizace Letiště Praha chce i ministerstvo financí. Podle jeho šéfa Eduarda Janoty by nebylo rozumné tento proces zastavit.

O radaru až jindy

Jednotliví ministři už se vyjádřili, co v plánu této vlády určitě nebude. Většinou jde o věci, které připravila Topolánkova vláda, ale které se nelíbí sociální demokracii. Proto tedy ministerstvo zahraničí nepošle do sněmovny česko-americké smlouvy o umístění americké raketové základny v Česku. „Radar nebude na agendě této vlády,“ potvrdil ministr Jan Kohout. Odmítavý postoj k pokračování ratifikačního procesu je také součástí seznamu sedmadvaceti bodů, jimiž sociální demokraté podmínili podporu vlády. Také příštího eurokomisaře za Česko by podle politické dohody stran měla vybrat až vláda, která vzejde z podzimních předčasných voleb.

WT100

Pod stůl také spadne text zákoníku práce, po němž zaměstnavatelé tolik volali. Měl směřovat k větší liberálnosti a flexibilitě trhu práce, s čímž však nesouhlasili odboráři. Současný šéf rezortu Petr Šimerka předloží vládě „minimální“ novelu zákoníku práce jen tehdy, pokud s ní budou souhlasit zástupci odborů a zaměstnavatelů. O návrhu proto bude nejdřív jednat na tripartitě. Novela musí vyřešit Ústavním soudem loni zrušená ustanovení zákoníku práce, který těsně před volbami schválili sociální demokraté spolu s komunisty.

Zástupci podnikatelů chápou, že rozhodující úlohou přechodného Fischerova kabinetu je připravit státní rozpočet. Pokud jde o dosud zveřejněné priority, jimiž jsou podpora vědy a vzdělání, infrastrukturních projektů a kofinancování projektů z unijních fondů, v tom má vláda podporu Svazu průmyslu a dopravy ČR. „Očekáváme od vlády, že tyto prioritní oblasti nebudou poznamenány škrty,“ prohlásil ředitel sekce hospodářské politiky svazu Boris Dlouhý. Podle podnikatelů by vláda měla pokračovat na systémových a legislativních změnách, které povedou ke zlepšování podnikatelského prostředí. Očekává, že o otázkách, které se dotýkají podnikatelské sféry, povede vláda se zaměstnavateli dialog.

  • Našli jste v článku chybu?