Menu Zavřít

Projekt Živé nádraží odstartoval

2. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Komplexní revitalizace čeká desítky objektů

Projekt komplexní revitalizace přibližně 60 nádražních objektů v České republice spustily České dráhy, a. s. Jeho cílem je přetvořit nádraží Českých drah v respektované součásti života městských center, kam lidé rádi chodí, nejen když cestují, ale například i za nákupy a dalšími volnočasovými aktivitami. Projekt proto dostal přiléhavý název Živé nádraží a dnes je ve fázi, kdy už běží první výběrová řízení na komerční partnery, kteří společně s Českými drahami jednotlivé projekty revitalizace uskuteční.
Pro revitalizaci vybraly České dráhy téměř 60 nádraží v celé České republice. Jedním z hlavních kritérií byla především intenzita pohybu cestujících, kteří jednotlivými nádražími denně projdou. Do projektu Živé nádraží se proto dostala z pohledu intenzity pohybu cestujících ta nejatraktivnější nádraží, jako jsou například Ústí nad Labem, Havlíčkův Brod, Teplice, Hradec Králové, Pardubice, Olomouc, Bohumín či Břeclav, ale i řada dalších – prakticky ze všech regionů České republiky.

Revitalizace nádraží - atraktivní příležitost pro investory Proces samotné revitalizace proběhne ve spolupráci Českých drah a soukromého kapitálu – takzvanou metodou PPP. České dráhy do projektu vloží svůj majetek a prostory současných nádraží s tím, že komerční partneři, kteří vzejdou jako vítězové z jednotlivých výběrových řízení, připraví celkový projekt revitalizace, navrhnou její rozsah a následně revitalizaci nádraží zrealizují. Na oplátku pak získají do dlouhodobého užívání komerční prostory, které po revitalizaci vzniknou v jednotlivých nádražních terminálech, kde budou moci rozvíjet vlastní komerční aktivity, případně budou moci tyto objekty dále pronajmout. Výběrová řízení na potenciální zájemce o revitalizaci nádraží jsou tak ideální příležitostí nejen pro developerské firmy, ale například i pro obchodní řetězce a další subjekty zabývající se prodejem rychloobrátkového zboží. To si totiž své zákazníky v revitalizovaných nádražích velice snadno najde.

KL24

Pozitivní zkušenosti s GrandiStazioni O tom, že revitalizace nádraží formou partnerství se soukromým kapitálem je úspěšnou formou modernizace nádražních budov, svědčí již rozběhnutý projekt realizovaný ve spolupráci se společnosti GrandiStazioni. Italská společnost s majetkovou účastí Evropské banky pro obnovu a rozvoj již naplno pracuje na projektech revitalizace nádraží v dvou západočeských lázních – Karlových Varech a Mariánských Lázních stejně jako na doposud nejrozsáhlejším projektu modernizace Hlavního nádraží v Praze. Zde by již rekonstrukční práce měly začít na počátku příštího roku a za plného provozu všech tří nádraží proběhnou během dvou let v případě obou lázeňských měst, respektive čtyř let v případě Hlavního nádraží v Praze.

Bližší informace o revitalizaci jednotlivých nádraží Všichni zájemci, kteří chtějí dozvědět se více o projektu Živá nádraží a revitalizaci jednotlivých stanic, mají možnost navštívit internetové stránky Českých drah, a. s. (www.cd.cz), kde jsou v sekci „výběrová řízení“ informace o tom, u kterých nádraží aktuálně probíhá výběrové řízení na jejich revitalizaci. Informace je možné získat také přímo na Generálním ředitelství Českých drah, a. s., Odbor majetkového podnikání, nábřeží Ludvíka Svobody 1222, 110 15, Praha 1, telefon: 9722 32091, e-mail Ditmar@gr.cd.cz nebo u specializované dceřiné společnosti ČD Reality, a. s., sídlem Prvního pluku 2a/81, 130 00 Praha 3, tel. 9722 45 241.

  • Našli jste v článku chybu?