Menu Zavřít

PROJEKTIL KRÁLE KNIH

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Elektronické knihy

Stephen King, jeden z nejúspěšnějších spisovatelů současnosti – pokud úspěšnost měříme počtem prodaných knih – vydal novou knihu. Jeho Riding the Bullet (Jízda na projektilu) ale nikdy nemá ležet na knižních pultech. Byla vydána pouze v elektronické podobě. Útlý šestašedesátistránkový příběh vtahuje čtenáře do podivné mysli Alana Parkera. Univerzitní student Alan jede stopem do venkovské–ho Maine navštívit ovdovělou matku, která nedávno prodělala mrtvici. Jenže řidiči, kteří ho nabírají, jsou podivní týpci. A zde Stephen King rozehrává hororový příběh.

Při čtení e–knihy si sice čtenář musí odpustit potěšení z listovaní potištěnými stránkami hezky svázané publikace, ale proti tomu můžete využít některých výhod, které klasické knihy poskytnout nemohou. E–knih si můžete uložit do svého laptopu několik desítek, aniž by to jakkoli přitížilo vašemu kufru. Studujete–li odbornou literaturu, můžete využít funkci vyhledávání pasáží obsahujících klíčové slovo nebo automatické anotace textu. Pohodlně můžete v knize podtrhávat zajímavé úryvky a psát si tam své poznámky. Budete–li kdykoliv později vyhledávat ve svých poznámkách, budete–li citovat z knihy ve své práci, ušetříte spoustu času. Kdo dává přednost čtení tištěného textu, může si knihu vytisknout na počítačové tiskárně v libovolném fontu a formátu.

Riding the Bullet Stephena Kinga a další e–knihy prodávají internetová knihkupectví. Dobrý regál e–knih mají u Barnes & Noble (www.book.com nebo www.barnesandnoble.com). Pár desítek jich nabízejí zdarma, za Jízdu na projektilu si účtují dva a půl dolaru. Bezplatně nabízí tuto knihu Stephena Kinga knihkupectví Amazon.com (www.amazon.com).

Ke čtení elektronických knih si musíte stáhnout speciální software (například Glassbook Reader), který ale obě knihkupectví nabízejí také zdarma. Rovněž Microsoft připravuje uvedení programu pro tento trh. E–knihy lze číst nejen na počítači, ale i na speciálním příručním zařízení Rocket eBook. Jeho cena je 199 USD.

České e–knihy zatím v internetové síti nejsou (například české webové knihkupectví www.vltava.cz termín e–kniha vůbec nezná). Přesto je ale na českém webu několik zajímavých stránek, které se elektronickému publikování textů věnují. Například velmi dobré stránky Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR obsahují i elektronickou knihovnu (www.psp.cz/eknih), kde jsou plné texty těsnopiseckých zpráv a parlamentních tisků (to jest návrhy zákonů, mezinárodní smlouvy, usnesení, rozpočty a tak dále) od roku 1861 do současnosti. Digitalizovány jsou již všechny těsnopisecké zprávy od roku 1918.

CIF24

Současně s historickými texty je elektronická knihovna Parlamentu doplňována i o aktuální tisky.

&nbsp

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).