Menu Zavřít

PROMĚNA DOLAROVÝCH VÍN

29. 1. 2002
Autor: Euro.cz

Scelování odrůd bylo předností

Než se pustíme na cestu zbylým územím osázeným v Austrálii révou, nahlédněme zpět do její vinařské historie. Když se v roce 1978 objevila první zásilka australských vín na trhu v Německu, byla brána jako exotické oživení sortimentu. Jejich účinkování bylo okrajové a krátkodeché. Jinak to ani dopadnout nemohlo, vždyť v Austrálii se produkovala vína nižších kvalit, takzvaná „dolarová“. Zámořští vinaři vyklidili pozice, ale se situací se nesmířili. Vylepšovali technologie, studovali vkus milovníků vín v Evropě a v roce 1990 se představili s kolekcí, která si své zákazníky nalezla. Nezatíženi tradicí, bez nutnosti lpět na apelacích, začali mladí enologové experimentovat se scelováním vín jedné odrůdy z různých oblastí. Důsledně tak využívají fenoménu, který má tolik libozvučný název a moc takřka kouzelnou – Genius Loci. Obejděme v rychlosti zbývající vinorodé oblasti Austrálie. Nahlédněme, čím ta nebo ona přispívá ke stále stoupající hvězdě vín, která mají ve svém rodném listě poznámku: Produce of Australia.
Great Western je nevelká plocha v Západní Viktorii, známá vyhlášenými sekty. Najdeme tu ale i lehká červená vína s příjemným buketem. Pyrenees reprezentují nevysoké vrchy severozápadně od Melbourne. Zde vznikají zvláštní vína, jemná ale s důrazem, především červená, disponující zemitým podtónem. Báječně doplňují tamní originální kuchyni.
Goulbourn Valley – oblast, kde vinice pokrývají břehy stejnojmenné řeky. Má se za to, že zde připravují jedna z nejlepších vín ve Viktorii. Údolí nabízí kořenný Shiraz, tělnatá Chardonnay i bohaté Sauvignony se širokým spektrem.
Yarra Valley dosahuje svým jižním okrajem téměř až k severnímu předměstí Melbourne. Domov zde nalezly hladivé Cabernety a sametová Chardonnay. Umí zde však i lehčí příjemná vína, připravená z odrůdy Pinot Gris. Hunter Valley, nedaleko od Sydney směrem na sever, je oblastí známou snad všem milovníkům vína. Díky vyrovnanému subtropickému klimatu se zde daří téměř všem odrůdám, nad ostatní však vynikají zejména Semillon a Shiraz. Margaret River, Swan Valley a Mount Barker jsou nejvyhlášenějšími vinařskými územími západní Austrálie. Všechna se točí okolo Perthu a nabízejí hodnotná bílá vína. Hledané jsou především Sauvignony a Ryzlinky, zájem budí i báječný, hladký Pinot Noir.
Tasmanie, oblast s chladným klimatem je domovem pro obsažná Chardonnay a zvláště pak poskytuje snad nejlepší Pinot Noir v zemi.
Na rozloučenou s Austrálií jsem sáhl opět do nabídky Global Wines a vybral Chardonnay ´97 Hunter Valley, Rosemont Estate. Scelené z vín čtyř oblastí nabízí přebohatou škálu vůní a chutí. Najdeme v něm broskve, meloun i v zadních plánech vyrážející citrusové aroma. Víno mohutného těla, akcentovaného věkem, barikovým dřevem jen lehce „zasažené“, s dlouhým, mazlivým závěrem. Příklad toho, že v Austrálii neplatí nadvláda červených. Bílá, pokud je nepředčí, s nimi vyrovnaně drží krok.

  • Našli jste v článku chybu?