Menu Zavřít

Promlčeno. Praha nemá nárok na náhradu škody od úředníka v kauze opencard

21. 2. 2018
Autor: Archiv

Pražský magistrát nemá nárok na tři miliony korun, jež požadoval jako náhradu škody po šéfovi hodnotící komise k opencard Jiřím Chytilovi. Dnes to potvrdil městský soud, který zamítl odvolání Prahy. Soudní senát se ztotožnil s názorem, že město podalo žalobu pozdě a jeho požadavek je promlčený. Projekt karty opencard vznikl v době primátora Pavla Béma (ODS), toho však Praha nezažalovala.

Magistrát se peněz domáhal na základě pravomocného trestního verdiktu, podle nějž Chytil městu způsobil třímilionovou škodu, když nevymáhal pokutu za opožděné plnění smlouvy od tehdejšího vlastníka práv k opencard - firmy Haguess. Město však ve sporu neuspělo a Chytilovi navíc musí uhradit celkem 127 tisíc korun jako náhradu soudních nákladů.

V trestním stíhání úředníků spojených s projektem byl Chytil potrestán podmínkou v délce 1,5 roku. Muž přitom zároveň dostal cenu za odvahu od protikorupčního fondu právě za svou roli v případu opencard - policii totiž podle fondu při rozkrývání podezřelé zakázky pomohl.

Magistrát žaluje kvůli náhradě škody také dalšího úředníka, někdejšího šéfa odboru informatiky Ivana Seyčka. Chce po něm přes 18 milionů korun. Za porušení povinností při správě cizího majetku byl muž v roce 2014 jako jediný z obviněných úředníků odsouzen k nepodmíněnému trestu vězení, a to v délce 3,5 roku.


Přečtěte si:

Podivné složení dopravního párku

Recept pro Prahu: Airbnb bude Dortmundu platit daně

 Zástup turistů s bagáží


Projekt Opencard z dob primátora Béma vyšel podle tvrzení města na 1,75 miliardy korun, opakovaně byl kritizován jako předražený. Karta měla mít řadu funkcí, nakonec sloužila především jako tramvajenka. Současné vedení Prahy v projektu odmítlo pokračovat a stále se kvůli němu soudí s nástupcem firmy Haguess. Nepodání žaloby na Béma zdůvodnil magistrát tak, že podle právních analýz by město u soudu neuspělo.

EBF24

Trestnímu stíhání kvůli projektu čelí i deset bývalých radních Prahy včetně Bémových nástupců v čele města Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09). Podle nepravomocného rozsudku oba exprimátoři zvýhodnili Haguess při zadání zakázky na podporu programového vybavení ke kartě. Svoboda za to dostal podmínku v délce 2,5 roku, Hudeček o půl roku nižší. Vinu popírají, kvůli licenčním smlouvám prý nemohli postupovat jinak.

Čtěte také:

Milion za opencard. Pokutu Praze potvrdil Nejvyšší správní soud

Kauza opencard: Sněmovna bývalého primátora Svobodu nevydala

Odročeno na neurčito. Žalobce tvrdí, že Praha úmyslně zdržuje soud kvůli opencard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).