Menu Zavřít

Pronajatá smyčka

11. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Telenor

EBF24

PRAHA (oh) – Český Telecom podepsal první smlouvu s alternativním operátorem o pronájmu místní smyčky. Necelé tři měsíce po zveřejnění nabídky na zpřístupnění účastnického vedení (EURO 39/2003) se dohodl se společností Telenor Networks, jíž kontrakt umožní pronajímat si od Telecomu metalické linky, postavit na nich vlastní síť DSL a nabízet služby ostatním operátorům i koncovým zákazníkům. Vojtěch Vrba, Business Development Manager české pobočky Telenoru, tvrdí, že postupem času bude možné na pronajatých linkách provozovat i hlasové služby, ale prioritou je kvalitní širokopásmový přístup na internet. Se spuštěním sítě Vrba počítá v průběhu prvního kvartálu příštího roku. V první fázi bude pokrytá Praha, s postupujícím rozvojem sítě bude služba k dispozici i v dalších velkých městech.
DSL služby Telenoru budou určeny především pro ostatní telekomunikační operátory, kterým tato nabídka umožní rozšířit a zkvalitnit produktové portfolio o další služby založené na technologii DSL. „Dnes prodávají operátoři služby vysokorychlostního internetu jako housky v supermarketu. Nemají žádnou možnost diferencovat službu podle svých potřeb. To bude nejzásadnější věc, kterou bude nová služba řešit,“ je přesvědčen Vrba. Počítá rovněž s tím, že stoupne kvalita vysokorychlostního internetu, především rychlost a agregace, tedy maximální možný počet počítačů připojených na stejný „drát“, což ovlivňuje rychlost připojení. „Zatímco firemní klienti Telecomu mají v současnosti agregaci 1:20 a domácí uživatelé dokonce 1:50, my pro začátek plánujeme poměr 1:4,“ řekl Vrba týdeníku EURO.
Telenor bude prodávat kapacitu DSL své sesterské společnosti Nextra, ale i dalším alternativním operátorům na trhu. „Počítáme s tím, že Nextra bude generovat maximálně 25 až 30 procent objemu provozu, s tím bychom celou investici do pronájmu místní smyčky neutáhli. Navíc již dnes spolupracujeme s řadou jiných operátorů, kteří jsou pro nás klíčovým trhem,“ prohlašuje Vrba. Tiskový mluvčí Telecomu Vladan Crha předpokládá, že se Český Telecom dohodne s dalšími alternativními operátory na pronájmu smyčky. „Je pravděpodobné, že i další firmy budou tuto službu využívat zejména pro širokopásmový přístup k internetu,“ soudí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).