Menu Zavřít

Propad libry nekončí, je opět nejslabší od roku 1985

6. 7. 2016
Autor: Pixabay.com

Britská libra na devizových trzích pokračovala v propadu, vůči dolaru prolomila hranici 1,3 dolaru a sestoupila až na 1,2798 dolaru, tedy nové minimum za téměř 31 let. Mezi investory rostou obavy z obecnějších důsledků britského referenda, ve kterém se Britové rozhodli opustit Evropskou unii. Japonský jen kvůli nechuti investorů pouštět se do rizikových obchodů naopak posiluje.

Libra později část ztrát vůči dolaru smazala a krátce před včerejší 17:00 SELČ se prodávala za zhruba 1,29 dolaru. Oproti úterý tak ztrácela kolem jednoho procenta. Euro si vůči dolaru ve stejnou dobu odepisovalo asi 0,2 procenta na 1,1053 dolaru. Japonský jen se dnes vůči libře vyšplhala nejvýše za tři a půl roku a vůči euru i dolaru vystoupil na dvoutýdenní maxima, napsala agentura Reuters.

Šokující rozhodnutí britských voličů opustit unijní osmadvacítku a s ním spojená nejistota srážejí v posledních dnech britskou měnu na nejnižší hodnoty od září 1985. Trhy znejistila i rozhodnutí pozastavit obchodování ve třech britských fondech komerčních nemovitostí.

MMF24

Investoři mají strach z možného šíření finančních potíží napříč jednotlivými státy. To je motivuje investovat do bezpečnějších aktiv, jakými jsou vedle japonského jenu například vládní dluhopisy. Výnos desetiletých dluhopisů německé vlády se tak poprvé v historii propadl pod minus 0,2 procenta. Na rekordní minima klesly rovněž výnosy amerických či japonských dluhopisů.

Vývoj kurzu libry k dolaru za poslední měsíc:

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).