Menu Zavřít

Propad světových trhů stahuje i Prahu

9. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Burza

EBF24

PRAHA (tos) - Poklesy kapitálových trhů napříč zeměkoulí pokračují. S nebývalou intenzitou doléhá světové dění na burzu v Praze. Za poslední měsíc již poklesla o více než šestnáct procent, od počátku června propadla o šest procent. Přeloženo do konkrétních titulů to znamená, že například ČEZ se vrací z březnového maxima okolo 840 korun za akcii k šesti stům korunám, Zentiva poklesla z 1300 korun za akcii pod tisícikorunu a Unipetrol je k mání za 180 korun, tedy o stokorunu levněji než počátkem března. Meziročně je nyní trh v plusu asi o sedm procent, od počátku roku ale vykazuje minus patnáct procent.
Důvodem, proč Praha klesá rychleji než trhy u sousedů, jsou aktivované stop lossy, tedy nucený prodej akcií, které sloužily jako zástavy na nákup dalších cenných papírů. Brokeři pod příslibem anonymity přiznávají, že z tuzemských retailových investorů jich na trhu mnoho nezůstalo. Většina využívala páky do té míry, že o své cenné papíry přišli již při deseti až patnáctiprocentním poklesu cen. „Nyní dochází i na střední investory, kteří investují zpravidla třetinu svou a dvě třetiny půjčené,“ řekl týdeníku EURO akciový broker jedné z tuzemských bank.
Nejčastěji uváděné důvody současných propadů jsou obavy z rostoucí inflace v USA, ze zvýšení sazeb v Číně ve snaze zbrzdit dynamický růst tamní ekonomiky, dále pak varovné signály technických analytiků, jejichž důsledkem byly aktivace stop lossů, a v neposlední řadě přípravy na zvýšení sazeb Japonsku. „Hedgeové fondy si v Japonsku levně půjčovaly peníze a ty investovaly na emerging markets. Teď, když se cena peněz zvyšuje, hedgeové fondy začaly chrlit prodejní objednávky,“ citoval server iPoint Pavla Hadrouška z makléřské společnosti Fio. Spouštěcím momentem současné korekce akciových trhů byla podle něj realizace zisků na komoditách. „Hlavním důvodem současné korekce byly ale realizace tučných zisků po předchozích růstech,“ dodal Pavel Hadroušek s tím, že nejistota z dalšího vývoje v USA vybírání zisků jen podporuje.
Jedná se o korekci nebo změnu trendu? Podle analytiků firmy Fio se zřejmě jedná jen o korekci minulých růstů. Ve svých úvahách se mimo jiné opírají o historické informace – evropské akcie se nyní obchodují za třináctinásobek očekávaného zisku za rok 2006 a dvanáctinásobek očekávaného zisku za rok 2007, přičemž historický průměr je 15,2 (na akcii).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).