Menu Zavřít

PROPADLÉ JAPONSKO

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Těžký rok na dlouhodobě perspektivním trhu

Známý index japonských akcií Nikkei 225 se v květnu propadl až k 16 000 bodů, tedy pod úroveň, kterou s velkou slávou překonal v březnu roku 1999. Od svého maxima 20 833 klesl za necelé dva měsíce o více než dvacet procent a vymazal celoroční zisky. Část tohoto propadu má na svědomí i změna struktury indexu. Dne 24. dubna 2000 totiž nahradily 30 emisí „staré ekonomiky tituly technologických firem. V posledních dnech pomohly příznivé údaje o nezaměstnanosti v USA, které vyvolaly nadšení akciových investorů a spekulace, že Fed (americká centrální banka) nebude zvyšovat úroky. Krátký, ale rychlý růst akcií na všech frontách pomohl i japonské burze.

Specifickým segmentem jsou akcie menších a středních firem, které představují takzvané nové Japonsko. V roce 1999 obsadily první tři místa ve své kategorii tři fondy skupiny INVESCO, které řídí v Tokiu Masato Kawada. Od března však mnoho z těchto firem (zejména dva technologické pilíře nového Japonska – Softbank a Hikari Tsushin) zaznamenalo masivní poklesy. Díky své expozici na tyto tituly se masivní propad nevyhnul ani fondům INVESCO, které zatím obsadily poslední místa v tabulce výkonností od začátku letošního roku.

ebf - tip - debata

Kawada je pro další vývoj na periodě tří až pěti let i nadále optimistou, dokonce i pro technologické tituly. „To však není žádná garance krátkodobých zisků, zdůrazňuje. Letos počítá s těžkým rokem, i když se japonské ekonomice podaří nastartovat očekávaný růst. Je přesvědčen, že v cenách japonských akcií je již zohledněno očekávání růstu úroků v USA, a proto považuje menší firmy za dlouhodobě velmi atraktivní.

Letošní nejúspěšnější fondy se drží na nule nebo mírně pod ní. Za zmínku stojí práce manažera fondu Mercury Japan Opportunities, který „se účastnil masivního růstu v roce 1999, jak ukazuje zhodnocení o 281 procent, a současně dokázal dosažené zisky uchránit před letošním nepříznivým vývojem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).