Menu Zavřít

Proplat.to pomáhá firmám, které banky odmítly. Loni stihla služba uhradit faktury za 70 milionů, letos cílí na trojnásobek

28. 4. 2021
Autor: Proplat.to
  • Společnost Proplat.to je alternativou k provoznímu financování a krátkodobým úvěrům. Cílí především na drobné živnostníky a malé firmy, jejichž žádosti o půjčku by se u bank nemusely setkat s pochopením

  • Platforma působí na trhu teprve od loňského roku. Během něj stihla profinancovat faktury za 70 milionů korun

  • Její služby využívají především subjekty podnikající v autodopravě a logistice. Letos se k nim přidávají i prodejci mobilů a výpočetní techniky


Na českém trhu sice platí za nováčka, přesto si během prvního roku své existence stihl vydobýt již poměrně zvučné jméno. Řeč je o vinohradském startupu Proplat.to, který se zaměřuje na profinancování firemních faktur, u nichž si dané společnosti nemohou z nějakého důvodu dovolit čekat až do okamžiku splatnosti.

Vloni takto služba stihla uhradit pohledávky za 70 milionů korun, přičemž k dnešnímu dni eviduje už více než 4200 realizovaných aukcí. To vše dodává jejím zakladatelům dostatek sebevědomí na to, aby v rámci letošního roku mohli pomýšlet na mety mnohonásobně vyšší.

„I když jsme na trh vstupovali prakticky v době první vlny epidemie koronaviru, daří se nám kontinuální a velmi dynamický růst,“ vysvětluje spolumajitel Ivo Ščuka. „Za první tři měsíce letošního roku jsme v našem systému zpracovali faktury v objemu odpovídajícímu třem loňským kvartálům. Pro letošní rok plánujeme, s ohledem na rychlý vývoj trhu, dosáhnout trojnásobku obratu minulého roku,“ dodává.

Ryor vyrábí už 30 let českou kosmetiku a nezadlužuje se. Za koronakrize se to vyplatilo
Přečtěte si také:

Ryor vyrábí už 30 let českou kosmetiku a nezadlužuje se. Za koronakrize se to vyplatilo

Za svůj překotný růst vděčí platforma Proplat.to hned několika faktorům. Vedle již zmíněného načasování jde například i to, na jaké podnikatelské subjekty se služba specializuje. Jejím typickým zákazníkem nejsou zpravidla velké společnosti čítající stovky zaměstnanců, nýbrž menší firmy a drobní živnostníci, jejichž obraty častokrát dosahují jen několika desítek, ba dokonce jednotek milionů korun.

Aby mohl takový podnikatel uspět se žádostí o provozní financování či krátkodobý úvěr u banky, musí mít buď velmi přesvědčivé argumenty, nebo pořádnou porci štěstí. V případě Proplat.to má jistotu o poznání vyšší, neboť podmínky si diktuje de facto sám.

O trochu méně peněz, zato podstatně rychleji

Na začátku procesu je přirozeně potřeba se zaregistrovat a zaplatit stokorunový poplatek. Následně firma nebo živnostník nahraje do systému patřičnou fakturu a další s ní související doklady (například dodací list) a nastaví maximální možný úrok, který je ochoten uhradit. Jeho nabídka se poté zveřejní v rámci online aukce, kde o ni začnou „bojovat“ jednotliví investoři.

Zvítězí ten, kdo nabídne menší úrok. Zároveň ale není vyloučeno, aby se na profinancování dané faktury podílelo i několik lidí současně. Stačí jen, aby výsledná částka pokryla předmětnou fakturu a nabízená úroková míra se vešla do „stropu“ stanového klientem.

Tomu se vzápětí odešle 90 procent fakturované částky, přičemž jakmile doběhne její splatnost (zpravidla 60 dní), dostanou své peníze navýšené o stanovený úrok zpět i samotní investoři. Zbytek částky (10 procent minus úroky) se posléze ještě poníží o jednorázový faktoringový poplatek a zašle na klientův účet.

Platforma Accomango pomáhá firmám se sháněním ubytování pro dělníky. Její vývojáři vybrali 40 milionů a chystají expanzi
Přečtěte si také:

Platforma Accomango pomáhá firmám se sháněním ubytování pro dělníky. Její vývojáři vybrali 40 milionů a chystají expanzi

Firma, potažmo živnostník tedy ve výsledku obdrží méně, než kolik je uvedeno na vystavené faktuře, výhodou však je, že své peníze dostane prakticky ihned a nemusí čekat dlouhé měsíce, až tak učiní jeho obchodní partner – což by mohlo mít v ojedinělých situacích značný vliv na další fungování podniku.

„V některých případech se setkáváme i se splatností delší než 100 dnů,“ zdůrazňuje Ščuka a potvrzuje: „Jakmile dojde ke schválení faktury v našem systému, je uhrazena v řádu minut, maximálně hodin.”

K autodopravcům se nyní přidávají i prodejci počítačů

Služby českého startupu Proplat.to během loňského roku využívali především firmy podnikající v autodopravě a logistice. Letos se k nim však přidávají například i prodejci mobilů, počítačů a výpočetní techniky obecně. Což podle spolumajitele vinohradského fintechu souvisí zejména s tím, že řada lidí i nadále pracuje převážně z domova.

ebf - tip - debata

„Boom tohoto segmentu je celoevropský, což znamená jednak nedostatek zboží a zároveň jeho zdražování. Navíc jde o komodity, které nejsou z pohledu bankovního úvěrování příliš pozitivně vnímány, což může být pro řadu živnostníků a malých firem nepřekonatelnou komplikací,“ uzavírá Ščuka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).