Menu Zavřít

Propojeni s dealery

16. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Aegon penzijní fond

Penzijní fond Aegon, který na počátku letošního léta vstoupil na český trh, získá brzy nového spoluvlastníka. Téměř deset procent firmy získá distribuční řetězec ZFP Akademie, dvojka tuzemského poradenského trhu. „Dnes jsou u toho stejní lidé, s nimiž jsem vizi propojení s penzijním fondem snil již v roce 1995. Já s manželkou na straně jedné a Dušan Friedl na straně druhé. Dnes člen představenstva Aegon PF, tenkrát Všeobecného vzájemného PF,“ napsal do srpnového vydání firemního magazínu šéf ZFP Akademie Vladimír Poliak. „Záměr propojit se s distribučním řetězcem byl součástí byznysplánu fondu. K reálnému naplnění ale dochází kvůli schvalování a dalším administrativním procedurám až nyní,“ řekl týdeníku EURO šéf penzijního fondu Aegon Vladimír Bezděk.
Informace, že akcionářem Aegon PF bude ZFP, zaskočila nedávno vzniklou společnost Partners for Life Planning, pro kterou je Aegon klíčovým partnerem a ZFP Akademie zároveň jedním z jejích hlavních konkurentů. „Překvapuje nás, že jako blízkého partnera nás o tomto kroku Aegon neinformoval ,a stejně zvláštní je, že se tento krok oznamuje, aniž by se odrážel například v obchodním rejstříku. Při výběru partnerů, jejichž produkty nabízíme, pečlivě posuzujeme jejich kvalitu včetně akcionářské struktury a vstup jednoho finančního zprostředkovatele do penzijního fondu vzbuzuje řadu otázek, na které bohužel zatím nemáme ze strany Aegonu odpovědi,“ uvedl pro týdeník EURO Tomáš Prouza, ředitel pro rozvoj poradenské společnosti Partners. „Myslím, že načasování je v pořádku. Nechtěli jsme informovat o něčem, co ještě nenastalo,“ reagoval Bezděk.
Podle informací týdeníku EURO vyjednával Aegon se ZFP již od loňského podzimu, na přelomu roku ale z jednání sešlo. Obnovil je až nový šéf Aegonu v ČR Peter Brudňák, jenž dříve se ZFP spolupracoval z pozice šéfa Aegonu na Slovensku. Tam se Aegonu pomocí ZFP a nadstandardních provizí podařilo přetáhnout klienty z ostatních penzijních fondů a stát se trojkou trhu. „ZFP výměnou za podíl slíbilo dodat do penzijního fondu Aegon během tří let osmdesát tisíc klientů. Jak znám jejich distribuční kapacity, je to pro ně vcelku bez obtíží splnitelný úkol,“ řekl týdeníku EURO obeznámený zdroj z konkurenčního penzijního fondu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).