Menu Zavřít

Propouštět nebudeme

17. 3. 2004
Autor: Euro.cz

Další akvizice nechystám, tvrdí šéf Prokom Software

Největší tuzemský systémový integrátor, společnost PVT, byla prodána loni na podzim. Strategickým partnerem vítězného konsorcia však nebyla nadnárodní softwarová skupina, ale polská technologická firma Prokom Software. Společnost PVT se tak stala členem největší lokální informatické skupiny. Prokom Software dosáhl v roce 2003 jen v samotném Polsku obratu 9,87 miliardy korun. „Společnost PVT byla a nadále je nejvýznamnějším integrátorem místních systémů na českém trhu. K jejím klientům patří finanční a průmyslové firmy, vládní agentury a ministerstva. V tomto smyslu si jsou profily Prokomu a PVT velmi podobné,“ tvrdí prezident Prokom Software Ryszard Krauze, který poskytl týdeníku EURO exkluzivní rozhovor.

EURO: Zdá se, že si rozumíte s původním ředitelem Pavlem Fabiánem, který zůstal na své pozici. Provedete ve vedení PVT nějaké změny? KRAUZE: Požádali jsme pana Fabiana, aby i nadále zastával funkci generálního ředitele PVT a on souhlasil. Členy představenstva se stali dva zástupci společnosti Prokom. Jeden se zaměří na vývoj podnikatelských aktivit (Marián Pijarski) a druhý na finanční kontrolu a plánování (Andre Spark). Mou vizí je prozkoumat společné prvky mezi společnostmi skupiny Prokom a PVT a podporovat úzkou spolupráci našich manažerských týmů. Tyto práce byly zahájeny na přelomu roku a již máme první výsledky.

EURO: Co vaše plány s PVT? KRAUZE: Sázíme především na využití lidských zdrojů, které jsou asi nejdůležitějším faktorem úspěchu v IT službách. Věřím, že zkušený tým 1350 lidí staví PVT do jedinečné pozice, kdy je firma schopna navrhovat, organizovat a implementovat komplexní řešení. Navíc vzhledem k místní nákladové základně může PVT tyto služby poskytnout za konkurenční ceny. Prokom Software a členové Prokom Group podpoří PVT rozsáhlým portfoliem patentovaných produktů a know-how z oblasti financí, účetnictví, ochrany dat, fakturace, sociálního pojištění, poštovních služeb.

EURO: Na druhé straně, může něco PVT nabídnout Prokomu? KRAUZE: PVT se dobře profiloval v oblasti elektronického podpisu a zpracování transakcí, podobně zvládl i čipovou technologii a technologii „smart card“. Prokom Software má v úmyslu využít tyto klíčové dovednosti české firmy v Polsku.

EURO: Tvrdili jste, že chcete akvizicí snížit provozní náklady PVT i Prokom Software. Nemělo by to naopak znamenat snížení stavu zaměstnanců v jedné nebo v obou společnostech? KRAUZE: Naší strategií je zužitkovat silnou základnu lidských zdrojů PVT, ne ji snížit. Navíc, jedná se o přeshraniční akvizici v oblasti služeb. Nemá smysl pokoušet se posílat polské techniky do Prahy a Brna, aby tam dělali údržbu systémů nebo naopak. Synergie v podnikání v oblasti služeb přestavují know-how, zkušenosti, organizační a projektový management.

EURO: Prokom se zúčastnil důležitých výběrových řízení. Tvrdíte, že některá z nich by mohla dát práci také českým zaměstnancům PVT. Můžete být konkrétnější? KRAUZE: Máte pravdu, loni jsme úspěšně završili několik výběrových řízení. Za prvé bych uvedl tendr na dodávku nového centralizovaného systému informačních technologií pro největší polskou pojišťovna PZU, kde jsme předložili společnou nabídku s americkou Computer Sciences Corporation. Další zajímavou zakázku reprezentují kompenzační programy pro polský průmysl realizované v rámci nákupu 48 bojových letounů F-16 pro polskou armádu od americké firmy Lockheed Martin (LM). Prokom Software dokončuje významné návrhy v rámci tohoto kompenzačního programu. V únoru 2003 jsme s firmou LM uzavřeli smlouvu o smlouvě budoucí a s firmou ComputerLand SA smlouvu o spolupráci na projektech, jako je RUM (vývoj a implementace národního registru lékařských služeb) a C2 (vývoj a implementace direktivního a kontrolního systému na podporu celonárodního krizového managementu). V červnu 2003 Prokom Software, ComputerLand, Tel-Energo a Motorola podepsaly dohodu o společném vybudování a provozování komunikačního systému Tetra, navrženého pro veřejné služby pro případ mimořádných událostí. Posledním příkladem je zakázka pro největší polskou banku PKO BP na zavedení integrovaného informačního systému, kterou jsme získali loni v srpnu 2003 v rámci konsorcia složeného ze Softbank (největší pobočka Prokomu), Accenture a Alnova Technologies Corporation.

EURO: Prokom, to není pouze Prokom Software. Ve kterých dalších oblastech jsou vaše společnosti činné? KRAUZE: Historie naší společnosti začala v roce 1987. V průběhu posledních deseti let jsme uskutečnili řadu strategických akvizicí, čímž vznikla největší skupina informačních technologií nejen v Polsku, ale také v celé střední Evropě. Její součástí jsou následující firmy - vedoucí poskytovatel IT řešení polskému sektoru komerčního bankovnictví Softbank, poskytovatel fakturačních systémů Spin, dodavatel informačních systémů ERP Koma, školicí společnost Combidata, společnost poskytující služby Polské poště Postata a poradenská firma Optix.

EURO: Připravujete další akvizice? KRAUZE: Žádné další investice v Polsku, v Česku ani jinde nyní neplánujeme. Samozřejmě vznikne-li v budoucnosti strategicky vhodná a atraktivní příležitost, tak další akvizice nevylučujeme. V současnosti si žádné takové šance vědom nejsem.

EURO: Zástupce regionálního konkurenta společnosti Prokom, Ferenz Csakó z maďarské firmy Synergon nedávno řekl, že po vstupu do Evropské unie se Prokom bude muset zaměřit na polský trh, aby si tam udržel své pozice. KRAUZE: Prokom je jednoznačně vedoucí společností v oblasti poskytování služeb souvisejících s informačními technologiemi v Polsku a já věřím, že i v regionu střední Evropy. Samozřejmě se očekává, že vstup Polska do unie povede k většímu přílivu zahraničních investic do polských IT. Jak Prokom, tak i další tuzemské firmy v oblasti IT, čelí zvyšující se konkurenci silných domácích i zahraničních rivalů. Naší výhodou oproti zahraniční konkurenci je znalost domácího trhu a nízká nákladová základna. Přesto přiznám, že klíčové akvizice včetně PVT jsem provedli proto, abychom posílili pozici na trhu.
Naše kontakty s mezinárodními firmami v oblasti informačních technologií mají dlouhou tradici. Díky spolupráci s globálními lídry, jako jsou IBM, HP, Cisco, Microsoft, Sun, SAP, Oracle a BEA, jsme schopni dodávat nejmodernější technologie.

EURO: Akcie společnosti Prokom Software se obchodují na polské a londýnské burze. Připravujete vstup na jiné kapitálové trhy? KRAUZE: Ne. Neuvažujeme o uvedení společnosti Prokom Software SA na žádnou další burzu.

ebf - tip - debata

EURO: V Polsku je Prokom jedním z hlavních sponzorů tenisu. Máte podobné ambice v Česku, kde je tento sport také populární? KRAUZE: Jsem velkým fanouškem tenisu. To je důvod, proč od roku 1992 sponzorujeme největší polský tenisový turnaj Idea Prokom Open (IPO). Loňský ročník s rozpočtem 500 tisíc eur pro muže a 243 tisíc eur pro ženy byl v Polsku nepochybně nejdůležitější sportovní událostí. Česko má skvělé tenisty. Upřímně jsou podle mého názoru ještě lepší než polští hráči. Češi se IPO účastní každý rok. Klára Koukalová hrála loni například ve finále žen a František Čermák a Leoš Friedl byli ve finále mužské dvouhry. V polském tenise je třeba udělat řadu věcí, takže zatím chci věnovat pozornost tomuto sportu ve své rodné zemi. Ale úvahy o sponzorování podobného turnaje v Česku v návaznosti na naši investici do PVT nevylučuji.

EURO: Patříte k nejbohatším Polákům, jaká je hodnota vašeho majetku? KRAUZE: Upřímně řečeno, nikdy jsem svůj majetek nepočítal. Jeho přesnou hodnotu vám tak sdělit nemohu. Nicméně považuji za osobní povinnost propagovat polskou kulturu, sponzorovat sportovní aktivity a pomáhat spoluobčanům. Před pár lety jsem založil organizaci nazvanou Nadace Ryszarda Krauze. Příkladem jejích aktivit může být dar Polské národní knihovně na nákup dvou mistrovských kusů polské literatury – původních rukopisů knihy Quo vadis od Henryka Sienkiewicze a titulu Stará pohádka od Józefa Ignáce Kraszewského. Pomohli jsme také v dubnu 2002 s propagací výstavy polského umění v Brazílii. Abych podpořil mladé polské režiséry, stala se nadace nedávno na pět let patronem Vysoké školy Andrzeje Wajdy pro filmovou režii. Ve spolupráci s Národním institutem Frederyka Chopina financovala nadace v prosinci 2002 koupi a dopravu starožitného koncertního piana Erard 1849 do Polska. Nástroj obohatí právě budovanou národní Chopinovu sbírku. Nesmíme ovšem zapomínat na podporu lidí, kteří ji potřebují nejvíce. Zorganizoval jsem charitativní akce na pomoc sirotčincům, dětským institucím a nemocnicím. Příkladem je pravidelná spolupráce s terapeutickým střediskem Kolibki ve městě Gdyniam, které využívá k terapii jízdu na koni.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).