Menu Zavřít

Proslavily ji radary

11. 6. 2018
Autor: Euro.cz

Plukovnice Věra Perlingerová dala jméno úspěšným radiolokátorům Společnost Era, jeden z nástupců pardubické Tesly, dostala na začátku 90. let důležitý úkol. Ministerstvo obrany i velení letectva po ní chtělo zdokonalit existující pasivní sledovací systémy pro kontrolu vzdušného prostoru a trajektorii cílů. Čtvrtou generaci těchto systémů pojmenovanou Věra pak inženýři představili v roce 1995. Netrvalo dlouho a ukázalo se, že jde o sledovací systémy, které kromě armády využijí i civilní zákazníci, a navíc udělá velmi dobré jméno českému průmyslu v zahraničí - včetně Západu.

Když tak dnes klienti společnosti Era mluví o systémech Věra, Vera či Vera-NG, pardubickým pamětníkům se ihned vyjeví Věra Perlingerová (1931 až 31. května 2018). Právě po ní získaly radiolokátory své jméno.

Že se přitom jednou zapíše do historie českého letectva, nebylo nijak samozřejmé. Po základní škole totiž nejdříve nastoupila na obchodní akademii v Praze, kde i odmaturovala. Až poté zamířila do uniformy - šla do Vojenského učiliště pro ženy v Žamberku, odkud v září 1952 odešla v hodnosti poručice. Vojsko ji ihned zaměstnalo jako leteckou navigátorku.

„Po třech čtyřech letech jsem pochopila složitost a odpovědnost za řízení letového provozu a jeho koordinaci s provozem civilních letadel. Proto jsem se rozhodla, že budu iniciovat technický rozvoj a potřebnou modernizaci“ vzpomínala v roce 2013.

Na přelomu 50. a 60. let začala pracovat v řízení letového provozu, kde prošla mnoha profesemi. Rostoucí zkušenosti z praxe doplňovala i teorií, v letech 1967 až 1972 studovala na Vojenské akademii v Brně.

Svou nejviditelnější stopu začala psát v 80. letech, kdy působila v Meziresortní komisi pro řízení vojenských a civilních letů v ČSSR a stala se i její náčelnicí.

Usilovala o to, aby zvýšila bezpečnost v československém vzdušném prostoru. Na její návrh se pak vojenští dispečeři oddělili od jednotek protivzdušné obrany, čímž se razantně rozšířila jejich spolupráce s civilním řízením letového provozu. „To pak umožnilo rychlejší a výraznější rozvoj a výstavbu řízení letového provozu podle doporučení Mezinárodní organizace civilního letectví“ vysvětlovala Věra Perlingerová.

Ve své práci silně podporovala používání pasivních technologií, a právě proto pardubičtí inženýři pojmenovali v roce 1995 novou špičkovou technologii podle ní.

Plukovnice Věra Perlingerová nezahálela ani ve výslužbě, ještě jako důchodkyně spolupracovala s řadou institucí. Její základní motto - společná koordinace vojenského a civilního provozu - se definitivně vyplnilo v roce 2014.

Věra Perlingerová zemřela 31. května ve věku nedožitých 87 let. •

ebf - tip - debata

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).